lauantai 30. huhtikuuta 2016

Herkullinen Focaccia vapuksi



Vappuaamu alkoi kädet taikinassa, sillä leivoin pari pellillistä ihanaa focacciaa. 
Ollaan viettämässä vappua ystävä pariskunnan luona grillaten ja meidän osaksi jäi jälkkäri ja skumpat, joten olihan se jotain itsekin tehtävä. 
Focaccia on helppoa ja hyvää!

Ohje on wickedsweetkitchen:n blogista lainattu.

Herkullinen italialainen focaccia


1 iso leipä, 20-24 palaa:
3½ dl vettä
n. 7 dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa/25g tuoretta
1½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa



Päälle:

½ dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunamehua
hieman mustapippuria



1 pieni punasipuli

rosmariinia

Tai

½ dl oliiviöljyä
muutama kirsikkatomaatti
fetakuutioita
mustia oliiveja
rosmariinia



sormisuolaa (2tl) + oliiviöljyä



Tee näin:




1. Kuivahiiva:
Lämmitä vesi 45 C (sormenlämpöistä lämpimämpää). Sekoita vehnäjauhot suolan ja kuivahiivan kanssa kulhossa. Kaada kuuma vesi isoon leivontakulhoon, vaivaa jauhot sekaan. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Jatka taikinan vaivaamista kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 

1. Tuorehiiva:
Lämmitä vesi 37 C (sormenlämpöistä). Kaada isoon leivontakulhoon ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita myös oliiviöljy, hunaja ja suola sekaan. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Jatka taikinan vaivaamista vielä kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 

2. Pue iso vuoka (23 x 33cm) leivinpaperilla. Voitele koko vuoka runsaalla määrällä oliiviöljyä.
3. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, levitä taikina tasaisesti koko vuokaan jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä 30 minuuttia. 
4. Sekoita ½ dl oliiviöljyä hienonnetun persiljan kanssa, murskaa valkosipulinkynnet joukkoon ja lisää 1 tl sitruunamehua, sekoita ja mausta mustapippurilla. Viipaloi punasipuli. Laita uuni lämpenemään 250 C.
5. Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. Voitele koko leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sipuli ja runsaasti sormisuolaa (n. 2 tl).
6. Paista leipää uunin keskitasolla n. 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut hienon värin. Ota uunista ja voitele heti oliiviöljyllä niin leipä saa hienon pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti.














Ihanaa vappua <3

Maiccu

6 kommenttia:

  1. On varmasti tosi hyvää :) Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
  2. Focaccia näyttää niin hyvältä!
    Kyllä maistuis!😋
    Hyvää vappua Maiccu!🎈🎉

    VastaaPoista
  3. Näyttääpä herkulliselta. Ihana vappumeininki :)
    Aurinkoista vappupäivää!

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥