torstai 7. huhtikuuta 2016

Lähiruokaa luomuna

Nyt ollaan eka kertaa elämässä haettu REKO:sta luomuruokaa. Vai onko tämä sittenkin lähiruokaa?
On ehkä molempia :) Elikäs ostettu luomua suoraan tuottajilta ilman välikäsiä :) Ihan älyttömän kätevä liittyä REKO:n face-ryhmään, selata eri tuottajien tuotteita, tehdä tilaus ja noutaa tuotteet ennalta määrättynä päivänä. Kaikki samasta paikasta.Valinnanvaraa oli tuoreesta savustetusta kalasta pakastettuun kuhaan, pihvilihasta kananpoikiin, erilaisia jauhoja, hilloja, marjoja, vihanneksia, kananmunia, yrttejä, mehua jne...

Jos voisin, ostaisin paljon enemmän luomua kuin nyt teen. Hinta on korkea monissa tuotteissa, se  ei voi olla vaikuttamassa valintoihin ja valinnanvaraa ei hirveästi ole ruokakaupoissa. Jos luomu maksaa saman kuin tavallinen tuote, valitsen luomun ja kananmunat ovat meillä aina vapaankananmunia tai luomua. Vihanneksetkin välillä ja suklaa ;)

Tällä tavalla REKO:sta ostettuna, tuottajat saavat pienen siipaleen enemmän euroja ja minä kuluttajana hyvän mielen kun tiedän minne jokainen euro menee, millaiselta tuottajalta elintarvikkeita ostan ja eläimiä on hoidettu takuulla paremmin kuin tehotuotantolaitoksissa. 

Luomu.fi sivustolla on kerrottu aiheesta enemmän mutta eläinten osalta mua kiinnostaa erityisesti, miksi luomua:
"Eläimiä hoidetaan lajinmukaisesti. Luomutilojen eläinsuojissa on enemmän tilaa kuin tavanomaisissa, eläimiä ei pidetä häkeissä ja eläimille järjestetään kesällä ulkotarha tai laidun. Lääkinnän varoaika eli se aika, jona esimerkiksi maitoa ei saa lehmän lääkekuurin jälkeen myydä, on kaksi kertaa pitempi kuin tavanomaisilla tiloilla. Luomukuluttajan riski altistua eläinten lääkkeiden jäämille onkin hyvin pieni.
Luomueläin syö luonnonmukaisesti tuotettua rehua, joka on yleensä kasvatettu samalla tilalla. Luomutiloilla suositaan laidunnusta, luonnollista ruokintatapaa, joka ylläpitää luonnon monimuotoisuutta eli tarjoaa sopivat elinolosuhteet monille luonnonkasveille ja -eläimille. Sisätiloissa luomueläimillä on virikkeitä, esimerkiksi siat pääsevät tonkimaan karsinoiden lattioille levitettäviä olkia tai muita kuivikkeita."
Että vois ajatella että jos niitä pitää syödä, niin on niillä ainakin ollut parempi elämä! 
Meille tuli tällä kertaa mm. siikli-perunoita, jauhelihaa ja vapaan kananmunia iso kenno.
Säilyvyyskin on hyvä, kuukauden päivät ja nyt on taas hyvä syy leipoa;)

Lapsia nauratti munien määrä, eipä olla ennen näin paljon kerralla hankittu. Huomaa että munat ovat luomua, hyvin eri kokoisia. Mielenkiinnolla odotetaan miltä nämä kaikki maistuu. Vertaillaan lähipäivinä ja kerron ajatuksia.

Mites teillä, suositko luomua? Ootko ostanut lähiruokaa tai REKO:n kautta?
3 kommenttia:

  1. Munat ostan aina luomuna, ja mulla menee yhden hengen taloudessa kaksi tuollaista isoa 30 munan kennoa kuukaudessa, joskus enemmänkin :D Olen näiden suurkuluttaja, ja maistuvat oikeasti miljoona kertaa paremmalta kuin tehotuotantomunat. Vapaan kanan munat eivät muuten ole juuri häkkikanojen munia eettisempi vaihtoehto, ellei kyseessä ole friida-munat, eli sellaisten kanojen munat, jotka pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden. Luomua ostan eläinten hyvinvoinnin vuoksi, eli kasviksissa en panosta luomuun, mutta kesällä toki kasvatan suurimman osan kasviksistani itse :)

    VastaaPoista
  2. Hyvä tietää ettei vapaan kananmunat ole sen eettisempiä kuin muut, harmi. Friida-munia oli REKO:n kautta myös saatavilla, niitä voisin kokeilla seuraavaksi :) Ajatus oli mielellyttävä, saavat ulkoilla vapaana kuten oikeasti kuuluisikin! Kiitos kommentistasi :)

    VastaaPoista
  3. Mä olen ostanut Rekosta useamman kerran ja tykkään kyllä myös paljon! Munissa on kyllä säilyvyyttä eikä mitään oo vanhaksi asti kerennyt :) Tykkäsin myös tosi paljon Herefordin naudan patalajitelmasta jossa oli palapaistia ja jauhelihaa. Marjoja ja sieniä ostin pakasteena ja olivat myös tosi laadukkaita ja maukkaita! :)

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä -kiitos kun kommentoit ♥

Facessa