perjantai 19. tammikuuta 2024

Vanhanajan lihapiirakka

Tein Uudeksi Vuodeksi pellillisen vanhanajan lihapiirakkaa ja koska siitä tuli aivan taivaallisen hyvää, jaan ohjeen teillekin. Valmistukseen kannattaa varata tovi, mutta takaan että lihapiirakka on kaiken vaivan arvoinen. Halutessasi voit tehdä pieniäkin piirakoita, jotka voi vaikka uppopaistaa mutta itse tein pellillisen, sillä se oli helpointa.


VANHANAJAN LIHAPIIRAKKA


Kuori

2,5dl maitoa

25g hiivaa

1 tl suolaa

1 rkl fariinisokeria

7 dl  vehnäjauhoja

100g margariinia


Täyte:


500g jauhelihaa

sipuli hienonnettuna

5 dl puuroriisiä keitettynä

1 dl kermaa

2 rkl persiljasippua (Tavallinen tai lehtipersilja)

3 keitettyä ja pilkottua kananmunaa

 2 tl Maustepippuria

Oman maun mukaan voit lisätä muitakin mausteita, itse lisäsin: 

Jauhelihaan jauhelihamaustetta 1 rkl, paprikajauhetta 1 tl, sipulijauhetta 1tl

Täytteeseen lisäsin vielä: 1 tl sipulijauhetta, 1tl suolaa


 

OHJE:


Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola ja fariinisokeri. Alusta jauhot taikinaan. Lisää loppuvaiheessa margariini. Anna taikinan kohota.

Ruskista jauheliha ja sipulisilppu öljyssä. Lisää keitetty riisi, kerma, persiljasilppu ja mausteet. Sekoita hetki. 

Kauli reilu puolet taikinasta lähes uunipellin kokoiseksi levyksi. Nosta levy leivinpaperilla päällystetylle pellille. Levitä täyte levylle. Jätä pari senttiä reunoista tyhjiksi. Kauli lopputaikina kanneksi. Nosta täytteen päälle. Käännä pohjalevyn reunat kansilevyn päälle. Ummista kiinni haarukalla. Voitele pinta munalla ja pistele haarukalla. Paista 200 asteessa alimmalla ritilätasolla puolisen tuntia.

Lihapiirakka on parhaillaan hieman jäähtyneenä.




Painotan vielä että mausteissa ei kannata säästellä, sillä piirakka on iso ja reippaalla maustamisella saat maukkaamman lihapiirakan. Tämä meni meillä heittämällä jatkoon ja nuoriso olikin herkutellut piirakan sillä aikaa kun me oltiin laivalla. Hyvä, että kelpasi.

Meinaatko kokeilla?

-Maikku

6 kommenttia:

  1. Tää on kyllä niin pettämätön herkku. Liian harvoin tulee vaan tehtyä 🤗

    VastaaPoista
  2. Tein joulun alla, hieman omalla tekniikalla toki ja hyvää tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on kyllä niin nam! Ja tosiaan voi tuunata just oman maun ja kaapista löytyvien raaka-aineiden mukaan :)

      Poista
  3. Olen tehnyt mutta valmiista taikinasta . Pitää kokeilla tämän ohjeen taikinasta, kiitos .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää taikina oli helppo eikä niin rasvainen kuin vaikkapa rahkavoitaikina!

      Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥