perjantai 10. helmikuuta 2017

Chian siemenet ja chiavanukas

Minulta on muutamaan kertaan kyselty miten käytän chia siemeniä ja miten teen vanukkaan, tässäpä vinkkejä:)

Chia tarkoittaa Mayojen kielellä Voimaa, eikä ihme:


Nimen se on saanut jo muinoin siitä, että se antoi kestävää energiaa kaikille sitä käyttäville, aina taistelijoista tutkimusmatkailijoihin.

Itse olen käyttänyt chian siemeniä viime kesästä ja nautin niitä vähintään kerran päivässä pääsääntöisesti soijajugurtin seurana.
~~~~~~~~
Vatsani joka on tyypillinen stressivatsa ja kenkkuilee milloin mitenkin, on rauhoittunut ilman food map ruokavaliota ja toimii chia-vanukkaan ansiosta säännöllisesti.
~~~~~~~~
Tässä vähän infoa:

Chia siemenissä on myös enemmän omega 3 -rasvahappoja kuin lohessa. 
Ne täyttävät vatsan pitkäksi aikaa, koska niissä on paljon proteiinia ja kuituja. 
Chia-siemenet ovat myös luonnon oma diureetti: ne imevät itseensä painoonsa nähden jopa yhdeksänkertaisen määrän nestettä.

Chia siemenet sisältävät runsaasti kalsiumia, tryptofaania ja mangaania. 
Niissä on 15 kertaa enemmän magnesiumia kuin parsakaalissa, 
3 kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa ja 
8 kertaa enemmän fosforia kuin täysmaidossa. 

 Chia siemenet ovat hyvä energianlähde ja ne auttavat tasaamaan verensokeria. 
Ne myös sisältävät enemmän antioksidantteja kuin vaikkapa mustikat!

Chia siementen suurin terveysvaikutus on suoliston hyvinvointi.
Chian on todettu itse asiassa laskevan huonoa kolesterolia ja lisäävän hyvää kolesterolia elimistössä. Se siis todistetusti auttaa diabeetikkoja sokeriaineenvaihdunnassa ja ketä tahansa parantamaan kehon rasvahappotasapainoa sekä kolesteroliarvoja.

Chia-vanukas:

3 dl mantelimaitoa
noin 4 rkl chia siemeniä
(1tl vaniljaa)

Sekoita siemenet mantelimaitoon (muu nestekin käy), halutessasi vanilja ja jatka sekoittamista kunnes kaikki siemenet ovat sekoittuneet.

Anna turvota jääkaapissa vähntään puolisen tuntia ja sekoita, jos vanukas ihan nestemäistä, lisää chia siemeniä.

Anna turvota ainakin yön yli.










Chia-geeli 

1 osa chia-siemeniä; 9 osaa vettä
sekoita ja anna tekeytyä 15 min.



Huom:
Säilytä chia siemenet pimeässä ja viileässä, kuten jääkaapissa. Näin estät niiden sisältämien herkkien rasvahappojen pilaantumisen.

12 kommenttia:

  1. Tuota chiaa pitäisi kyllä kokeilla. Itselläni on juuri tuollainen stressivatsa joka reakoi lähes kaikkeen terveelliseen ruokaan. Joskus tuskaudunkin ja totean että pullaako tässä pitäisi syödä.

    VastaaPoista
  2. On ne kyllä terveellisiä! Kiva kun jaoit tämän, voisinkin ostaa niitä! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja se terveysvaikutuksen lisäksi vanukas on hyvää vaikka rakenne aluksi vähän hassu :)

      Poista
  3. Olipa kivoja chia - ohjeita. Kaapissa on, mutta tosi harvakseltaan käytän. Tuo chiavanukas on niin simppeli, että kokeilen nopsaan. Kunhan mantelimaitoa hankin kaupasta.
    Kiitos Maiccu ja hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta mantelimaito sopii siihen parhaiten, pehmeämmän makuista kuin tavallinen.Hyvää viikonloppua Tuula :)

      Poista
  4. Kiitos vanukas ohjeesta, tätä testaan itsekin :) Tuorepuuroihin olen laittanut noita siemeniä mutta maistuu varmaan myös vanukkaan muodossa :) Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
  5. Minä olen käyttänyt noita vaan siemennäkkärin valmistuksessa, mutta pitäisi ehkä rohkaistua testaamaan vanukkaanakin. Hieman skeptikkona olen kokeilua lykännyt ja lykännyt, pelkään että jää syömättä tuon sammakonkutumaisen koostumuksen vuoksi :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On siinä se riski mutta kun antaa turvota kunnolla, ei tule kutua😁

      Poista
  6. Kiitos vinkistä. Tätä pitää kokeilla miehelleni. Liisa

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥