perjantai 7. heinäkuuta 2023

Kukkia ja mehiläisiä

Te tiedätte - Mä rakastan kukkia ja se on yksi syy siihen, miksi viihdyn niin hyvin mökillä. Olen täällä lähes koko kesän kukkien ympäröimänä, vanhoja perennoja, uusia perennoja, yksivuotisia ja monivuotisia, keväästä pitkälle syksyyn ihanaa kukkailottelua.

Joka viikko saadaan vaihtuva kimppu luonnonkukkia (ja perennoja) ja samalla tulee seurattua mitä uutta on tuloillaan. Mökillä on puutarhamainen pihapiiri, josta on kesä kesältä löytynyt uusia kukkalajeja. Joitain ollaan jo siirrettykin, kuten lilja joka kukki ihan pusikossa ja osittain taas rajattu kukkapenkkejä, jotta pihassa olisi selkeyttä.

Tässä juhannuskimppu jossa monenlaista kukkaa pihapiiristä. Meillä on paitsi kukkia, myös mehiläisiä, perhosia ja muita hyönteisiä joten luonnon monimuotoisuus kukoistaa täällä kuten kuuluukin.


Tällä hetkellä täällä kukkivat mm ukonkellot, jotka ilahduttivat ekaa kertaa myös valkoisilla kellomaisilla kukinnoillaan, aiemmin on ollut vain lilaa.
Olen istuttanut pihapiiriin paljon kaikenlaista, enkä enää itsekään muista missä mitäkin kasvamassa. Osa on lähtenyt kasvuun ja osa ei. Viime kesänä & syksyllä sekä tänä keväänä istutin taas paljon kaikenlaista ja odotankin kovasti mitä kaikkea maasta vielä nousee.

Pioni on edellisien asukkaiden istuttama ja se kukkii upeasti joka kesä. Tänä vuonna vasta viikko juhannuksen jälkeen ja ikäväkseni heti kukkimisen jälkeen alkoi satamaan, joten osa kukinnoista on jo lakastunut ja pudottanut lehtensä. Osa kukkii vielä. Olen miettinyt toista pionia pihapiiriin mutten vielä tiedä minne. Meillä on tulossa lähitulevaisuudessa mm uusi aitta, wc ja kesäkeittiö pihalle ja ne rajaavat hieman pihapiiriä, eli mihin tahansa ei voi istuttaa. Siksi en tällä hetkellä voi oikein mitään uutta istuttaa kuin takapihalle ja kukkapenkkiin.


Lähipelloilla kukkii parhaillaan myös rypsi ja toki sinne pellolle oli päästävä istumaan kukkivan pellon keskelle.


Tässä alla tosiaan pusikosta siirretty lilja, jonka toivoisin lisääntyvän. Lapsuudessa mun toisella mummolla oli paljon kukkia pihapiirissä ja äiti keräsi sieltä aina kimpun kotia kun lähdettiin. Siellä on mm tätä upeaa liljaa. Terassilla ja sen kupeessa meillä on mm. tupakkaa, laventelia ja orvokkeja, tupakka ei oo mun lempikukka mutta ajattelin sen kestävän hyvin terassilla säänvaihteluja kun mirrinminttua ei missään ollut mutta kukkanen on lähinnä kasvanut korkeutta, ei niinkään rehevöitynyt joka suuntaan kuten oisin toivonut.


Alppiruusu kukki upeasti jo kesäkuun alussa, se onkin ensimmäisiä tulppaanien jälkeen joka kukkii.




Alkukesästä tuli kyllä kannettua useampia kukkasia mökille, petuniaa, akileijoja jotka ovat paitsi kauniita niin risteävät keskenään niin että tulevaisuudessa voi olla upeita värimuunnoksia luvassa, maanpeittokukkaa, jonka onnistui ylikastelemaan enkä saanut sitä enää elpymään sekä laljon paljon muita.

Totesin, että orvokit on paitsi edullisia, myös näyttäviä ja kestäviä sillä portin pielessä meillä on isot kukkapadat joissa orvokkeja jotka ovat kasvaneet upeasti eivätkä piitanneet hetkellisestä kuivuudesta eikä kaatosateestakaan. Amppeliorvokkikin on rehevä, mutta se ottaa herkästi itseensä kuivahtamisesta joten kovin montaa päivää ei voi mökiltä olla poissa jos haluaa että kukat säilyy elossa.

Koitin keväällä kasvattaa siemenistä kukkasia mutta yksikään ei lähtenyt kasvuun. Saa nähdä kuinka käy kukkaniityn kanssa, sillä kylvin pussikaupalla niittykukkien siemeniä pihalle, paikkaan jonne laitettiin suojakangas rikkaruohoja estämään ja päälle reilu kerros multaa ja nyt siellä jo aika vihreää mutta vasta pari kukkivaa lajia. Ehkä parin viikon päästä saamme ihailla niityn kukkaloistoa.

Onko siellä puutarhureita tai kasvatatko kukkasia omaksi iloksi?

Maikku



2 kommenttia:

  1. Minä en ole tänä kesänä laitellut mitään kukkia, kai oli joku fiilis siitä, että en niitä muutossa saisi mukaani :)
    Ihanaa kukkaloistoa teillä on siellä mökillä. Kaunista heinäkuuta sinulle Maikku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, sehän on ihan ymmärrettävää jos on jo jalka ove välissä menossa muualle :) Kaunista heinäkuuta myös ja tsemppiä muuttotouhuihin!

      Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥