maanantai 3. lokakuuta 2022

Maikun maanantaimietteet

Se olis lokakuu, mihin tämä alkusyksy hävisi? Meillä ollaan v i h d o i n k i n terveitä mistä iloitsen ja päästiin jopa viikonloppuna mökille, tosin odotetusta viikonlopusta tulikin vain yön yön mittainen sillä viime viikon ollut niin harmaata että akut eivät olleet täynnä ja sähköä oli niukasti. Haluttiin varmistua ettei käy niin että illan sarjamaratoni jäisi katsomatta tai seuraavan aamun aamukahvi jäisi juomatta puuttuvan sähkön takia ja päätettiin pistää töpinäksi ja tehtiin mökin perussiivous ja talviteloille laitto lauantaina ja ajettiin illaksi kotiin.

Meillähän on mökillä kuusi aurinkopaneelia, joilla mökki on sähköistetty ja vaikka sijoitettiin kesällä kuuteen uuteen paneeliin, niistä ei ole vielä tällä syksylle iloa sillä niitä ei ole asennettu. 

Meillähän hajosi heti mökin oston jälkeisenä syksynä agrikaatti jonka tilalle ostettiin uusi ja samoihin aikoihin asennettiin paneelit. No agrikaatti osoittautui maanantaikappaleeksi jo hajosi reilu vuosi oston ja takuuajan umpeutumisen jälkeen. Niimpä sitten mietettiin sijoitetaanko lähemmäs tonni uuteen agrikaattiin vai paneeleihin ja päädyttiin jälkimmäiseen. Mitä enemmän paneeleita, sen enemmän ne tuottavat sähköä. Seuraavaksi sitten lisää akkuja ja jossain kohtaa uusi agrikaatti, mutta kaikkeen ei taivu samana kesänä sillä mökkeily on rakentamisineen kaikkineen kyllä pohjaton kaivo nielemään rahaa ja täytyy aina vähänn pohtia mikä on tärkeintä juuri nyt.

Mutta nyt on mökki valmis talvikauteen omalta osaltani, mies käy vielä muutamia asioita hoitamassa lokakuussa mutta sitten on edessä monta kuukautta taas kaupunkielämää. Vähän harmittaa, kun syyskuun sieniretket jäi tänä vuonna tekemättä, mutta elämä on arvaamatonta. Ensi vuonna sitten taas.


Rahasta puheenollen tein viime elokuun tuloista ja menoista exelin ja erittelin kaikki tulot/menot. Nyt odotan että ehdin tekemään saman syyskuulta ja pääsen vertailemaan kuluja. Tämä olisi pitänyt tehdä jo kauan aikaa sitten, mutta nyt vihdoin sain aikaiseksi. Hahmottuu niin paljon paremmin minkä verran rahaa kuluu ruokaan, autoiluun, mökkeilyyn yms kun summat kirjaa ylös. Mä olin ihan järkyttynyt kun tajusin paljonko meillä oli mennyt rahaa elokuussa ruokakauppoihin (enkä kehtaa edes kertoa), ja se johtui siitä että kesäaikaan me joudutaan täyttämään kahta jääkaappia, mökillä ja kotona koska eletään kesällä kahta kotia. Nyt ruoka ja autoilukulut laskevat kun mökkeilykausi päättyy. Eipä olisi enää tuohon varaakaan kun kaikki on yht`äkkiä kallistunut ihan järkyttävästi. Suorastaan järkytyin yksi päivä kun huomasin 700g naudan jauhelihan kallistuneen niin että se maksoi yli 9€!! Ja tämä oli vain yksi tuote, hinnathan ovat nousseet järjestäen kaikessa, toki suureltaosin ruoassa jota on pakko ostaa. Kun sen hinnanousu vaikuttaa meillä kahden työssäkäyvän taloudessa, niin mietin vain kuinka se vaikuttaa pienituloisilla, yksinhuoltajilla, eläkeläisillä, sairaspäivärahalla elävillä jne...

Muistin muuten tänään ettei ole kosmetiikkabudjetti-postaustakaan tehnyt moneen kuukauteen mutta toisaalta olen ostanutkin kosmetiikkaa todella vähän. Vain yksittäisiä suihkusaippuoita, vartalovoiteita, hiustuotteita sitä mukaa kun loppunut, ylimääräisenä muutama huulikiillon mutta ostokset olleet todella maltillisia. Koitan keskittyä käyttämään kaikkea kertynyttä kosmetiikkaa pois ja toisaalta olen nyt niin ihastunut Filorgaan, etten juuri muita tuotteita (seerumi, päivä/yövoide ja CC-voide) ole malttanut käyttää.

Tosin pienesti täytyy kosmetiikkaostoksilla käydä sillä reissu lähenee ja täytyy ostaa matkakokoisia tuotteita mukaan sekä aurinkovoidetta, toivottavasti sitä saa käyttää reilusti.

Näistä maanantainietteistä tulikin nyt enemmän tai vähemmän avautuminen, mutta aiheet vaihtelee aina fiiliksen mukaan - sehän tässä on tarkoituskin.

Mitä sä tykkäät näistä maanantaimietteistä, vaikka poikkeavatkin kosmetiikkasisällöstä?

Entä onko hintojen nousu vaikuttanut vielä teidän talouteen, harkitsetko ostoksia tarkemmin tai vertaletko enemmän hintoja? Entä kirjaako muut tuloja/menoja ylös?

Mukavaa lokakuun alkua,

Maikku

4 kommenttia:

 1. Minä tykkään näistä sun maanantaimietteistä. Todellakin on pitänyt olla tarkkana näiden hintojen nousun suhteen. Me eletään kädestä suuhun, kun tällä hetkellä mies niin sairaana, että ei pysty töihin, joten minä ainoana käyn töissä. Mitään apuja ei tule mistään, joten aikamoista eurojen pyörittelyä tämä on kyllä.
  Mukavaa viikkoa sinulle Maikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Outi <3 Voin uskoa, toivottavasti teillä tilanne paranee! Tuulista torstaita :)

   Poista
 2. Hinnat nousee hirvittävää tahtia. Ehdottomasti ostan nykyään edullisempaa ostoskoriin. Mitään valiota ei vain ole enää varaa ostella. Kosmetiikan kanssa pihistelen myös, mutta kosmetiikassa hinnat ei ole noussut - toisin kuin ruuassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! EIlen järkytyin uudestaan kun Saarioisten roiskeläppä maksoi Alepassa 1,79€ ja se on ollut Aina halpa, euron luokkaa, puhumattakaan lähtöhinnoiltaan kalliimmista tuotteista :/ Onneksi on valinnanvaraa ja voi valita edullisempia tuotteita, ainakin niin kauan kun ne ovat edullisempia. Kosmetiikka on sellaista jossa voi tehdä hyviä edullisia valintoja, mullakin ostokset olleet pääasiassa edullisista tuotteista.

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥