maanantai 17. helmikuuta 2020

Ketogeeninen ruokavalio


Joku saattaa muistaa että aloitin viime vuoden alussa  Muutos-valmennuksen, jota noudatinkin
kesään asti mutta sitten totesin, että pidän taukoa koko kesän kaikesta. Vaikka valmennus oli
loistava sisällöltään, mä tarvitsen järeitä aseita omassa painonpudotuksessani.
Oon aika on-off ja mulle sopii hyvin selkeä ja rajattukin ruokavalio painonpudotuksessa.

Elokuussa oli aina ryhdistäytyä ja siinä saakka olenkin ollut täysin ketogeenisella ruokavaliolla, joulun aikaa ja viime viikkoa lukuunottamatta. Joulun ajan siksi, että koin helpoimmaksi niin sillä
mulle joulu ei olis joulu ilman suklaata ja viime viikon olin kuntoutuksessa, jossa olisi ollut hankalaa
syödä hiilarittomasti.

Vaikka tiukkaakin on hetkittäin tehnyt, tää on sopinut mulle hyvin ja kiloja on lähtenyt useita.

Mulla makrot jakautuu aikalailla niin että kaikista vähiten syön hiilareita, eniten proteiineja ja rasvoja. Tosin olen tehnyt tätä tosi terveellisesti enkä siis syönyt juurikaan pekonia enkä rasvaisia juustoja ;)
Toki kiinnostaa ketoilu niinkin että saa syödä välillä myös epäterveellisempiä rasvoja sillä pidemmän päälle liian yksipuolinen ja tiukka ruokavalio on itseään aiheuttamassa rakoilua syömisissä.

Miltä ketoosi pääseminen tuntuu?


Alussa ketoosiin pääseminen oli tuskallista, oli kaikenlaisia olotiloja ja vetämättömyys ehkä pahin niistä. Kun ketoosiin pääsin, energiat palautui ja jopa lisääntyivät. Hikoilua on paljon ja se oli aika tuskastuttavaakin, etenkin öisin. Nyt sekin tasaantunut, vaikka edelleenkin huomaan muutokset kropassa jos olen syönyt hiilareita enemmän ja palaan ketoosiin.

Mitä olen ketolla syönyt?


Aamupalaksi mantelileipää, kananmunaa, kurkkua/tomaattia pääasiassa.
Myös chiavanukasta kokeilin, mutta se ei keto-ohjeella ole noussut mun suosikiksi vaikka chiasta muuten tykkäänkin.

Muoks, löysin sittemmin sellaisen ohjeen jolla chiatuorepuurokin alkoi maistumaan.

Välipalat koostuvat vaihdellen pähkinöistä, mantelikekseistä, rahkamuffinsseista tai soijajugurtti-mehukeitto smootheista.

Ruoat taas ovat maanpäällisistä kasviksista, lihasta, kalasta tai kanasta reilulla öljylisäyksellä.

Iltapalaksi syön pääasiassa pähkinöitä tai pähkinägranolaa ja soijajugurttia marjoilla.

Kuulostaa aika simppeliltä ja sitä se onkin. Jonkin verran olen leiponut ketoherkkuja, jotta olen saanut vaihtelevuutta syömisiin.

Avokadorankalaiset ja pizza ovat ehkä parasta ketosafkaa mitä tiedän, ihan super hyviä!

Mantelileivät

Avokadoranskalaiset ja kukkakaalipyre

Pizza kukkakaalipohjalla

Hyörytettyjä kasviksia

Mustikkamuffinssit

Porkkanamuffinssit

Ketokääretorttu rahkatäytteellä

Soijajugurttia marjoilla ja mansikkakeitolla

Tiikerikakkua

Joulukuun puoliväliin jatkoin aika tiukalla ketolla, sitten pidin vajaan kolmen viikon tauon ja nyt loppiaisesta ollut taas ketolla. Tosin ekan viikon olin pienellä hiilarilisällä, sillä pelkäsin että muuten kroppa järkyttyy koska joulun aikaa hiilarimäärät olivat järkkyjä.

Tiukka ketodieetti saa kyllä kiloja lähtemään, mutta ei sovi pidemmän päälle pysyväksi ruokavalioksi, mutta  monipuolinen keto tai vähähiilarinen ruokavalio on mainio vaihtoehto.

Nyt jatkan matkaani terveellisellä ketolla hieman soveltaen, eli käytän myös vaihtelevasti esim juustoja ja kermoja joilla saan vaihtelevuutta safkoihin.

Jo sillä ettei syö sokeria ja valkoista viljaa, saa turvotuksen hyvin lähtemään. Ekana rasva on tuntunut sulavan vatsasta ja se on hyvä, sillä sisäelinten ympärille kertynyt rasvahan on sitä vaarallisinta.

Mutta tosiaan mun ketomatka jatkuu vielä, mutta olisi kiva kuulla on siellä lukijoissa muita ketoilijota tai vähähiilarisella olevia?

Maikku

17 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä annoksia ja varmasti hyviä! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
  2. Tämän postauksen jutut näyttää niin herkullisilta, ettei uskoisi että näillä laihtuu. Meikäläisestä ei vaan ole tähän, yritetty on, mutta en vaan kestä noita vieroitusoireita.

    Ihanaa uutta viikkoa Maikku. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä :) Vaan en tietenkään ole kakkuja joka päivä syönyt, mutta esimerkkinä laitoin kuvia niistäkin kertoakseni, että ketollakin voi herkutella ilman omantunnontuskia:)

      Kaikki ruokavaliot ei sovi kaikille, onneks on paljon eri vaihtoehtoja millä keventää jos niin haluaa ♥

      Ihanaa viikon alkua Tiia ♥

      Poista
  3. Hatun nosto saavutuksistasi. Ei ole minun juttu tällainen, mutta minusta on hienoa, kun se joillakin onnistuu. Herkut kyllä pistäisin poskeeni :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ♥ Työn takana se on täälläkin ollut, mutta sopinut meikäläiselle.

      Poista
  4. Paljon on ketoilusta puhuttu, mutta en ole itse sitä ainakaan vielä kokeillut. Siulle ois haaste min blogissa <3 Mukavaa tiistaita ihanainen <3

    VastaaPoista
  5. Näyttää niin maukkaalta, nams! Ja hienoa, että olet löytänyt itsellesi sopivan ruokavalion. :) Mukavaa tiistaita! :)

    VastaaPoista
  6. Just kirjoitin siitä, että itselle ei keto sovi! Ja ruokavaliosta muutoinkin...Apua... :D mutta juuh, eli itselle ei sovi, pidemmän päälle sairaala kutsuisi.. mutta jei, kun sulle sopii!!! <3 Mahtavaa! Vähän ehken harmittaa, olisi ollut kiva koklaa se tie, ihan vain että tietäsi olon.. Nuo sun ruokakuvat...apua! Nälkä tulee, vaikka juuri söin... ihanaa päivää ihanuus <3 Ketoon beibe ;) Hurriganesia vähän...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ketoon :D:D:D Joo, mä luinkin siitä ja niinhän se on, että kaikki ei sovii kaikille mutta terveellinen ketogeeninen ruokavalio on ihan sairauksien hoidossakin suotuisa, joten uskon että on hyvä myös mulle.

      Poista
  7. Herkkulisen näköisiä ruoka-annoksia. Olen joskus ollut sellaisella vähähiilarisella dietillä ja laihduinkin aika hyvin, mutta kilot kertyivät takaisin :( Eli se tyypillinen tarina :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan siinä se riski aina, mutta niinhän se on kaikissa ruokavalioissa jos palaa vanhaan malliin. Vaikeinta mullakin tulee olemaan sitten tavoitepainossa pysyminen, mutta siihen on vielä matkaa :)

      Poista
  8. Onpas hyvännäköisiä ruokai ja avokado ranejen ohje kiinnostaisi ihan ehdottomasti.

    Oon ollut vähähiilarisella joskus ja nykyisessä syödään kohtuudella hiilaria, se kun on helpoin paikka karsia kaloreista kuitenkin kun rasva ja protsku saadaan tietylle tasolle. Mulle ketodietti ei oikein tuppaa sopimaa, mutta dietit on aika pitkälle "what ever it takes fro that person" tyyppisiä muutenkin aina.

    Tsemppiä! :)

    VastaaPoista
  9. Oon ajatellut aloittaa tämän dietin kanssa, mutta mistään en löydä sitä että minkäkokosia annoksia? Esim. Aamiainen munia, pekonia?? Kuinka monta 😬

    VastaaPoista
  10. Kiitokset tästä kirjoituksesta! Näyttää kyllä erittäin herkulliselta nuo annokset. Itse olen myös hiljattain aloittanut ketogeenisen ruokavalion, mutta vielä on hieman hakusessa erilaiset ruokavaihtoehdot. Törmäsin Diet Food- tuotteisiin, joita tahtoisin kokeilla myöskin. Hyvä tietää että tuo vetämättömyyden tunne lähtee kyllä pois. Iselläni on se vaihe menossa.
    https://www.hyvanolonmaailma.fi/keto-ruokavalio-diet-food/

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥