keskiviikko 22. elokuuta 2018

Eroon muovipusseista


Jokainen on varmasti huomannut, että kaupasta muovikassia ei saa enää automaattisesti ja "laitetaanko pakasteen pieneen pussiin"- lause on jäänyt elämää omaa legendaansa ;)

Oudointa tämä muovipusseista eroon ajatuksen muuttuminen on ketjuliikkeissä, joissa aina tottunut saamaan muovipussin ja nyt siitä pussista pitäisi maksaa. Vaikka se olisi vain 10 centtiä, en ketjuliikkeen mainoskassista haluaisi maksaa mitään.Eihän ne toki maksulliseksi muuttuneet rahastuksen takia, mutta ovat pääasiassa hyvin epäkäytännöllisen kokoisia vaikka roskapussiksi,
liian isoja koiran kakkapusseiksi mutta liian pieniä moneen muuhun tarkoitukseen.




Ihan huikeaa että vaikkapa Sokoksissa muovipussien kulutus on uuden EU-direktiivin myötä laskenut 60% ja K-kaupoissa pikkupussien kulutus 20%, mahtavia lukuja!

Olen opetellut shoppaillessa kantamaan pientä kangaskassia käsilaukussa, sillä sinne saan pienet ostokset sujahtamaan näppärästi ja muovikassit jää ostamatta. Joka kerta kun kassa kysyy tarvitsenko muovipussin, saan hyvän mielen siitä tunteesta kun pelastan pienen palan tulevaisuuden luontoa omalla valinnallai

Ruokaostosten kanssa onkin ollut monta hupaisaa hetkeä, sillä kasvavien ja aina nälkäisten teini-ikäisten taloudessa ruokaa kannetaan kotia monta kassia kerralla.

Olen ostanut lukemattoman määrän kestokasseja, mutta arvatkaa vain ovatko ne yhdeksän kertaa kymmenestä kotona eteisessä, kun niitä kaupassa kassalla tarvittais. Vaan periksi en anna ja ostetaan sitten enemmin lisää kestokasseja kuin muovikasseja, vaikka periaatteessa niitä(kään) ei tarvitsisi enempää.


Uudet asiathan vaativat toistoa ja olemme jo kuitenkin oikealla tiellä.

Muovisaasteen määrä on jotain ihan järkyttävää ja esimerkiksi Keniassa voi saada muovipussin käyttämisestä vankeutta! Ilomielin olen näissä muovittomuus talkoissa mukana, koska meidänkin perheen osalta säästetään muovia vuosittain melkoinen määrä ihan vain sillä että siirrytty kestokasseihin.

Millaisia kasseja siellä käytetään? Suositko vielä muovia vai oletko jo siirtynyt kestokasseihin?

Maiccu


25 kommenttia:

  1. Ihanat muumikassit!
    Mistä olet ostanut?
    Suosin kestokasseja, mutta usein ne vaan unohtuu kotiin.
    Harmittaa ostaa niitä muovipusseja.
    Pitäisi hankkia muutama kestokassi lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mulla on näitä useampi ja ihan K-kaupoista olen ostanut. Taitaa näitä vaaleanpunaisia oll parasta aikaa myynnnissä. Söpöjä ovat ♥ Vähän isompia saisivat olla mutta ajavat asiansa. Se on jänskä miten kestokasseja ei muista ottaa mukaan, koitetaan opetella :)

      Poista
  2. Meillä on käytetty jo vuosia kangaskasseja kauppakasseina. Tämä on ihan ukkelin ansiota, koska hän on tavan minulle "opettanut", heh;) Enää ei tulisi mieleenkään ostaa muovikasseja, vaikka toisinaan ainakin itse kaipaan niitä juuri roskien keräilyyn. Onneksi roskat ja muut jätteet lajitellaan meidän huushollissa nykyisin huolellisesti omiin lokerikkoihinsa ja astiohinsa .
    Suloiset kauppakassit ovat tietysti myös ilo silmälle, kuten muumikassit<3

    VastaaPoista
  3. Käytän kestokassia, ja koska olen huonomuistinen lahopää, niin mies kiltisti kiikuttaa kestokassin aina valmiiksi autoon kaupassa käynnin jälkeen :)
    Mitä muuten käytät roskapusseina?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mäkin oon nyt tehnyt, laittanut eteiseen valmiiksi kaasit niin mies on vienyt töihin lähtiessään autoon.
      Hyvä kysymys, toistaiseksi meillä on niin paljon muovipusseja että niillä pärjää vielä tovin. Seuraavaksi varmaan ostan muovipussirullan, jossa on käytetty vähemmän muovia tai biohajoavia pusseja.Vinkkejä?

      Poista
    2. Pirkka kierrätysmuovista, Suomessa tuulivoimasähköllä valmistettuja uutuus jätekasseja ostin. Tiedä onko loppujen lopuksi sen luontoystävällisempi mutta parempaakaan ideaa ei vielä ole.

      Poista
  4. Kyllä on ihan oikein vaihtaa kestokasseihin ja niin olen koettanut tehdä jo pidemmän aikaa. Tuo kangaskassi vaan meinaa unohtua... Ihanaa viikon jatkoa ❤️

    VastaaPoista
  5. Ihanat nuo muumikassit! Pitääkin kurkkailla seuraavalla kauppareissulla.
    Kestokasseja olen ostanut monta, mutta niin ne aina tuppaa olemaan väärässä paikassa silloin, kun niitä tarvitaan. Mikä parasta olen ottanut kassin auton takapenkille valmiiksi kauppareissuille, mutta siellä se sitten nököttää, kun kassalla sitä kaipailen ja muovikassihan se sitten lähtee matkaan. Höh! Mutta täälläkin yritystä kestokasseja käyttää! :)
    Mukavaa keskiviikko iltaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle on käynyt just noin mutta nyt oon ostanut joko paperikassin tai uuden kestokassin. Muuovikasit ovat niin itsestäänselvyys kun yli 40 vuotta niitä kaupassa käydessä ottanut:) Yritetään yhdessä ♥ Mukavaa torstaita ♥

      Poista
  6. Yllätyin,kun meillä omi kaupassa biohajoavia pusseja hedelmäosastolla.Olin kyllä haltioissani,että nyt S-ketju on panostanut oikeaan asiaan.

    VastaaPoista
  7. Minä olen ollut jo kauan kangaskassi-ihminen ja nyt on muutama muumi-kestokassikin käytössä. Muovikasseja Ukko ostaa silloin tällöin ja yhtä muovikassia käytetään vähintään 50 kertaa ennenkuin se päätyy roskakassiksi poltettavien jätteiden joukkoon. Muovikassitkin ovat usein jo vähintään 70% uusiomateriaalia. Parempaan suuntaan ollaan menossa koko ajan :)

    VastaaPoista
  8. Totta puhut!
    Minullakin on sellainen tosi pieneksi taitettava kangaskassi yleensä mukana. Muovikassien määrä on kyllä vähentynyt.

    VastaaPoista
  9. HIenoa, että muovijätettä vähennetään. Mullakin on useimmiten mukana kangaskassi, ja mikä parasta siitä on alkanut tulla tapa.

    VastaaPoista
  10. Ne vaatekaupoista saatavat pussit on joo yleensä tosi epäkäytännöllisen kokoisia eli ihan hyvä vaan, ettei niitä kerry enää kaappeihin samalla tavalla! Ja kestokassit on sitä paitsi paljon kivemman näköisiäkin kuin kauppojen muovipussit ;)

    VastaaPoista
  11. Hienoa tietää, että kulutus on vähentynyt!
    Minäkään en ota enää yleensä ketjujen muovikasseja, siinä mielessä hyvä, että ovat nykyään maksullisia...
    Mulla on myös kasa kestokasseja, unhan osaisin vielä varautua hedelmien osalta olemaan käyttämättä muovisia pikkupusseja : /

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kaupoissa on onneksi pieniä biopusseja, niistä ei oikein eroon pääse...

      Poista
  12. Täällä yksi jolla jää kangaskassi kotiin ihan luvattoman usein. Tai kassit. Niitä kun pitää olla ainakin se kuusi tämän talouden ostosmäärään... :O

    Jo ennen maksullisia vaatekauppakasseja kieltäydyin siitä mihinkään sopimattomasta pikkupussista, jos minulla oli jo ennestään kassi muualta. En käsitä miksi pitäisi olla pikkunyssäköitä kädet täynnä mainostamisen vuoksi, koska survoin ne kaikki kuitenkin yhteen isoimpaan. Nyt en osta pussia samasta syystä kuin mainitsitkin. Olen juuri se mukapihi kädessäkantaja, joka lähtee kaupasta parhaimmillaan tai pahimmillaan sylillinen siististi viikattuja vaatteita, ja kantaa ne ennemmin ulos autoon, kuin maksaa mainoksesta. Vaikka samanhan tavallaan tekee ruokakaupassa, jos muovipussin ostaa. Jotenkin sitä ei miellä niin. Tai ainakaan minä en.

    Ihanaa sunnuntaita! <3

    VastaaPoista
  13. Kestokassit ovat 5/5. Tykkään niistä ja niitä voi käyttää mm.vaatehuoneessa järjestyksenpidossa ja reissukassina.🤗

    VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥