lauantai 3. joulukuuta 2016

Meidän muutto

On varmaan yhtä monenlaisia muuttoja, kun on koteja ja asukkaitakin eikä varmaan yhtä oikeaa tapaa suoriutua siitä. Mutta moneen kertaan muuttaneena,  muuton perusniksit on muistissa ja jos ei muuta riittävän usein - onnistuu unohtamaan monta oleellista asiaa ja siksipä ajattelin tehdä tästä postauksen jotta joskus muistaisin millainen rutistus se todellisuudessa on.


Me oltiin haaveiltu uudesta kodista jo kesästä ,sillä piha-alue muuttui rakennustyömaaksi ja syksyllä otettiin kirppispöytä pariksi viikoksi, myytiinkin aika kivasti ja jäljelle jääviä tavaroita myytiin vielä nettikirpuilla muuttoon asti, sitä mukaa kun sellaita kaappien kätköistä löytyi. Ja todellakin löytyi! Ihan uskomatonta miten sitä hamstraakin kaikkea turhaa ja tarpeetonta. Pelkästään liinavaatteita oli muutama tusina!! Oikeasti jos oikein minimoisi, riittäisi pari kutakin laatua jota voisi vaihtaa toiset kun toinen setti pesussa. Samoin vaikkapa muovikulhoja, niitä oli kertynyt pienelle kylälle ja vieläkin ihmettelen mitä varten olen kaikkia säilyttänyt. Ei kaikkia muovikuppeja tarvi säästää vain siksi ettei raaski heittää pois. Tai voi säästää muttei mitään järkeä, ellei niitä oikeasti hyödynnä vaikka säilömiseen tai askarteluun :)

Muutamia isoja huonekaluja jouduttiin myymään kun ne ei mahtuneet uuteen, neliöitä on lähes samanverran mutta pohja on hieman erilainen. Tämänkin kanssa meni hyvin sillä sijoitettiin kaikki uusiin huonekaluihin ja näin "säästettiin".Vähän siis uusittiin sisustusta tämän vuoksi ja osa uusista huonekaluista tuotiin etukäteen, tämäkin säästi voimia varsinaiselta muuttopäivältä.

Onneksi kummiski ennakoitiin, sillä sen ansioista oli muutama laatikko vähemmän muutettavaa :)
Onko siellä hamstraajia joka ei raaski heittää mitään pois vai minimalisteja, jotka sisustaa maltillisesti?


OHJE 1. Älä hamstraa

MUUTTO

Muuttopäivä osui viikolle, arkipäivälle ja oli turha toivo saada kavereilta muuttoapua siihen aikaan. Mies kilpailutti hyvissä ajoin muutaman muuttofirman ja lopuksi meidän muuton valikoitui tekemään  alan ammattilainen Kuljetuskengurut, 50 muuttolaatikkoa, 2 miestä ja muuttoauto 109€/h. 
EDIT:Saimme vertailun vuoksi eräästä tunnetusta muuttofirmasta tarjouksen 160€/h ja toisesta kiinteä hintaisen muuton 1680€, tämä valitsemamme oli edullisimmasta päästä.

Noin kuukautta ennen aloin käymään kaappeja läpi, lähinnä siivousmielessä ja jotta pakatessa voisi suurimman osan vain pakata, eikä enää lajitella. Muuttolaatikot kun olivat meillä viikon,  tulivat vasta 5 päivää ennen ja palautus pari päivää muuton jälkeen, eli siinä ei jäänyt aikaa enää käydä läpi-vaan tosiaan suoraan pakata.

OHJE 2. Ennakoi

50 laatikkoa on aika vähän ja suositus onkin neliöiden mukaan eli 90m2 pitäisi olla samanverran laatikoita. Meillä ei ollut koska saatiin pari viikkoa aiemmin avaimet uuteen kotiin ja haettiin  ystävien suosituksesta Ikeasta kestäviä muuttolaatikoita 10 kpl. Lisäksi meillä oli ihan Superhyviä Ikean kasseja määrittämätön määrä :D Näihin pakattiin etukäteen tavaraa ja kuskattiin edestakas täysiä ja tyhjiä kasseja. Mm. liinavaatteet, osa vaatteista sekä keittiön astioista oli aikaa järkätä etukäteen ja säästi aikaa ja vaivaa varsinaisesta muutosta. Iisi-muuttolaatikoita löytyi Tokmannilta ja ne oli ihan  hanurista, pohjat petti jos oli yhtään painavampaa tavaraa.

OHJE 3. Satsaa laatuun


Vaikka etukäteen olin ajatellut että muuttolaatikoita on liian vähän, niin mitä lähemmäs muuttopäivä tuli-sitä todennäköisemmin ne näyttivät riittävän ja riittikin vallan mainiosti.

OHJE 4.  Varaa laatikoita riittävästi

Mies tarkisti vielä samalla viikolla kun laatikoiden piti tulla, että tosiaan ovat tulossa ja hyvä että tarkisti sillä tilaus oli yllättäen kadonnut ja firma jolta muutto tilattiin,  joutui hakemaan laatikoita Lainalaatikolta.

Varsinaiseen muuttopäivään....herätys oli ajoissa sillä tarkoitus oli
aloitella heti kasin jälkeen ja sen verran oli luksusta päivässä, että kahvit saatiin omasta keittimestä ja kiitos Laitilan Kanatarhan, oli munavoitakin piirakan päällä ;) Mies heitti mut ja muutaman kassin uuteen osoitteeseen ja minä siivoilin sekä täytin kaappeja sillä aikaa kun muuttomiehet ja mieheni tyhjensi vanhaa kotia. 


OHJE 5. Ole tehokas

Arvio oli muuttofirmalla ollut 3h pakkaus-ja 3h purkuvaiheeseen mutta pakkaaminen vei 4h ja purkaminen samanverran! Siinä vaiheessa kun uuteen kotiin kannettiin tavaraa, totesin olevani enemmänkin tiellä sillä mitään en voinut purkaa kun huonekalut muutettiin viimeisenä. 
Siispä imuri ja pesuaineet kainaloon ja ajelin siivomaan vanhaa kotia. Siinä vierähti tovi ja kun palasin uuteen kotiin, oli muuttomiehet kantamassa viimeisiä.

OHJE 5. Priorisoi

Pitkä oli päivä heilläkin, pelkällä sämpylällä ja suomalaisella sisulla ne rehkivät - oli kyllä reippaita ja ahkeria kavereita, palkkansa ansaitsivat! Mun mies oli ihan romuna  kyllä itsekin, jalat maitohapoilla kun 3 kerroksesta kolmanteen kantaa ja ravaa rappusia.

Mun panos oli pääasiassa siis pakkausta, purkamista ja siivousta sillä en uskaltanut ottaa riskiä että selkä alkaisi taas kiukuttelemaan. Itseasiassa se vähän alkoikin jo vaikka tosiaan niin varovasti ollut kuin nyt muutossa olla ja voi mutta eiköhän se aseta kun ottaa vähän lepoa ja venyttelee. 
Eikä siitä ole kuin 15v kun tyttökaverin kanssa kannettiin sohva 6 kerrokseen kun ei saatu miehistä apua :D Enää en taitais moiseen selän takia pystyä vaikka sitä samaa girlpoweria oliskin :D

OHJE 6.Muista ergonomia

Muutto siis kesti muuttofirmalta sen 8h ja veivät vielä vanhan ap-koneen ja yhden sängyn rungon Sortille, asensivat uuden sekä pesukoneen. Tästä kannatti vähän maksaa ja säästyi omaa aikaa ja vaivaa.

OHJE 7. Ulkoista muutto ;)Tekevälle toki aina sattuu ja niin nytkin. Kesällä hankkimaamme arkkupöytään oli tullut pintaan inhottavat naarmut, olkkarin lampunvarjostimeen reikä ja miehen tietokone ei suostunut enää käynnistymään :/ Näistä reklamoidaan mutta vähällä nyt päästiin, laseja ei rikkoitunut vaikka sirpaleet onnea toisivatkin :) Onko sulla muistissa jotakin muuttomokia tai jotain mikä olisi hajonnut? Mua harmittaa eniten tuo pöytä sillä olen sitä pitkään himoinnut, ei ollut ihan halpa hankinta ja naarmut ei täysin peity vaikka päällä olisi mitä-pöh. Eikä vakuutuksesta ehkä kuitenkaan kannata hakea kun ei sentään niiin arvokkaita tavaroita.

Nyt kolmantena päivänä tämä alkaa näyttämään kodilta ♥
Ja kuten miehellekin sanoin, täällä on hyvä feng shui ;)  
Nyt kun haettiin koirakin kotiin vanhemman pojan luota, on ihana olla kotona ♥

Otetaan sille :)


Maiccu

Psst..miehellä oli askelmittarissa muuttopäivänä 23000 ja muuttomiehellä yli 30000 ja kaikki tuollaisesta porrasjumpasta, huh.


 


 

17 kommenttia:

 1. Onnea uuteen kotiin!
  Muuttoja on meikäläiselläkin takana n. 10, joten voisin melkein ammattilaiseksi itseni luokitella :D Tosin edellisestä muutosta on kulunut 11 vuotta ja tavaraa on päässyt kertymään nurkkiin. Kerran on ollut muuttolaatikot vuokralla Niemeltä, mutta muuten ollaan muutto hoidettu ilman apujoukkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on aika lähelle saman verran koko elämäni ajalta, viimeisimmästä on jo 7 v mutta siinä välissä muutettiin miehen kanssa yhteen ja samalla tuli karsittua tavaraa, ettei kaikkea kaksin kappalein :) Kyllä itse muutto hoitui helposti muuttofirman kautta, mutta kyllä siihen jäi ihan riittävästi hommaa itselle siltikin.Mukavaa iltaa Kati ♥

   Poista
 2. Onnea uuteen kotiin! ♥ Mä jotenkin vihaan muuttamista, vaikken ookkaan muuttanut kuin 2 kertaa elämäni aikana. Tosin nekin 2 kertaa tuli puolen vuoden sisällä 5 vuotta sitten. Oon jo kauhulla miettinyt,että millanen toi meijän keväinen muutto tulee oleen, kun muutetaan rivarista omakotitaloon.. Toki tilaa on enemmän, mutta tällä hetkellä meijän kämppä on ihan täynnä kaikkee ihan turhaa sälää.. Pitäis vaan pistää ylimääräiset kiertoon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ennakoida eli aloittaa se tavaran läpikäyminen ajoissa, helpottaa sitten pakkaamista. Muutto on haastava projekti aina mutta helpompaa muuttaa pienemmästä isompaan!Kierrätys on hyvä juttu ja se että jos uutta tarvii, ostaa ne suoraan uuteen kotiin niin välttyy ees taas kuskaamiselta.Kivaa iltaa!

   Poista
 3. Onnea uuteen kotiin!! Muutossa on juuri parasta se, että siivotessa kaappeja huomaa, miten paljon sitä tavaraa onkaan. Silloin on hyvä myydä niitä pois. Mukavaa adventtia uudessa kodissanne. Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa ja samoin sinulle! Olet niin oikeassa, ihan terveellistä huomatakin tuo sillä ihan älyttömästi on turha tavaraa haalia.Kierrätys on hyvä asia :)

   Poista
 4. Onnea uuteen kotiin!💕
  Me ollaan myös muutettu monta kertaa. Varmaan kahdeksan kertaa.
  Tässä talossa on asuttu pisimpään. Ollaankohan oltu kymmenen vuotta tässä.
  Muuttaminen on kivaa puuhaa. Tykkään siitä pakkaamisesta ja tavaroiden laittamisesta kaappeihin.
  Mekin ollaan ilman apujoukkoja muutettu. Miehellä on yksi kaveri ollut muutossa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ♥ Monta kertaa on sielläkin muutettu! Kymmenessä vuodessa kyllä ehtii hyvin asettua taloksi ja tavaraa kertyy :) Mä en tykkää pakkaamisesta mutta purkamisesta tykkään ja vielä on järkkäämistä vaikka pahin ohi. Mukavaa iltaa!

   Poista
 5. Paljon onnea uuteen kotiin! ❤️ Minulla ei montaa muuttoa takana ole, mutta tuoreessa muistissa 5- vuoden takainen. Myytiin lähes kaikki huonekalut ja sisustettiin kokonaan uudella ilmeellä uusi koti. Tehtiin myös täydellinen remppa, joka sitten on sitäkin paremmassa muistissa, se ei sitten niin sujuvasti mennytkään. Vaikeuksien kautta loppu hyvin, kaikki hyvin, mutta jos vielä joskus käytän ulkopuolisia tekijöitä, niin valvon myös itse päivittäin, että asiat menee kuten sovittu. Reklamaatioiden teko oli raskasprosessi ��
  Innolla odotan jo sistuspostauksia. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia ♥ Tuo on ollutkin hyvä idea tehdä noin, kaikki uusiksi yhdellä kertaa. Vähän samallalailla mekin muttei nyt kaikkea uusiksi.Voi harmi tuon rempan kanssa, uskon että raskasta reklamoida..oma koti on kuitenkin niin tärkeä juttu etteä toivois ulkopuolisten tekijöiden toimivan just niinkuin sovittu♥ Mä kuule ootan kanssa että pääsen niitä sistustuspostauksia tekemään!Mukavaa iltaa!

   Poista
 6. On teillä ollut urakka edessä, harmi tietty tuo pytä, lamppu ja tietokone, mutta joka tapauksessa onnea uuteen kotiin <3

  VastaaPoista
 7. Huh huh,onnea uuteen kotiin. Muuttaminen on kyllä raskasta puuhaa! Mukavaa adventtia ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jaana :) On se joo, onneksi on lomapäiviä ja saa vähän huiliakin. Samoin sinulle ♥

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä -kiitos kun kommentoit ♥

Facessa