tiistai 27. helmikuuta 2024

Paljonko käytämme kosmetiikkaa päivittäin?

Oletko koskaan pohtinut paljonko käytät kosmetiikkaa päivittäin?

Ajattelin tehdä tälläisen yhteenvedon käyttämästäni kosmetiikasta, jollaista en vielä ole tehnyt. Kirjoitin tämän ensin lähinnä itselleni, mutta totesin että tämä voisi olla hyvä jakaa teillekin sillä on kiva pohtia omaa kosmetiikan käyttöä.

Olen kyllä kertonut aamu-ja ilta ihonhoitorutiineista ja ne lienevät aika muuttumattomia, lukuunottamatta vuodenaikoja jotka vähän vaikuttavat asiaan. Silkasta omasta mielenkiinnostani käyttämiäni tuotteita kohtaan, ajattelin listata mitä kaikkea kosmetiikkaa päivän aikana tulee käytettyä, ihan päästä varpaisiin.

En mene tässä parhaillaan käytössä oleviin tuotteisiin, koska nehän vaihtelevat mutta yleiskatsaus jotta hahmotan itsekin kemikaalikuormaa jolle altistun päivittäin. Suomessahan myytävä kosmetiikka on turvallista, joten siltä kannalta asiaa ei tarvitse pohtia mutta kyllä mä uskon että ainakin herkkä iho rasittuu mitä enemmän tuotteita käyttää ja mitä pidempään. Toisaalta, kuuntelen juuri Jan Sundellin kirjoittamaa äänikirjaa vanhenemisesta ja siinäkin mainittiin, että esimerkiksi miesten huonontuneeseen hedelmällisyyteen saattaa tutkimusten mukaan vaikuttaa hormonihäiriköille, eli eri kemikaaleille (pesuaineet, hiusvärit yms) altistuminen sikiöaikana. Olen tätä pohtinut itsekin jo kauan aikaa sitten ja ilmeisesti sillä on jonkinlainen yhteys. Siispä mitä kaikkia muita vaikutuksia näillä hormonihäiriköillä voi olla, tietääkö edes kukaan jos asioita vasta tutkitaan. Mutta itse asiaan, eli mun käyttämään päivittäiseen kosmetiikkaan - älkää kauhistuko.

Lähdetään liikkeelle vaikka varpaista (hih) sillä niissä mulla on lakkaa aikalailla läpivuoden. Tosin talvella lakkausväli venähtää välillä super pitkäksi, sillä varpaat on piilossa sukkien alla ja saatan suunnitella lakkausta useita viikkoja ennenkuin lopulta saan sen tehdyksi. Tuttua??

Jalat rasvaan muutaman kerran viikossa iltaisin, aina muistamiseni mukaan ja kerran vuodessa, yleensä keväällä laitan kuorintasukat jalkaan jotta niitä kehtaa sandaalikauden alettua taas esitellä.

Vartaloa hoidan myös päivittäin. Suihkussa käytän pesuun pääsääntöisesti suihkusaippuaa tai vaahtoa, sääret sheivaan sheivausvaahdolla tai vastaavalla.

Rasvaan koko kropan joka ilta suihkun jälkeen kaulasta alaspäin ja etenkin nyt talvella, kun iho kuivuu, käytän paksua voidetta tai kevyempää, johon lisään vähän vartaloöljyä. Kesällä käytän usein ohuempia geelimäisiä voiteita ja alkukesästä pitkälle syksyyn rasvaan itseruskettavalla voiteella, jotta saan alkukesästä iholle luonnollisen päivetyksen ja toisaalta syksyllä voin jatkaa sitä.

Kesäisin käytän tietenkin aurinkosuojaa ja välillä käytän voiteiden sijaan vartaloöljyjä.

Käsiä rasvaan ahkerasti päivittäin ja kynsinauhaöljyä laitan aina muistaessani eli liian harvoin. Mulla on ollut geelikynnet vuosia ja käyn huollattamassa ne kerran kuussa.

Deoa käytän kainaloissa myös päivittäin ja olen koittanut päästä alumiinia sisältävistä deoista eroon, mutta on ollut vaikea löytää alumiinitonta dödöä joka pitäisi. Jos sulla on sellainen tiedossa, saa suositella!!

Kaulaa ja dekolteeta hoidan samoilla tuotteilla kuin kasvoja, joskus olen toki kokeillut täsmätuotteita mutta uskon että kasvoille tarkoitetut ajavat asiansa.

Kasvot onkin alue jolle tulee läträttyä kaikenlaista ja tämä kiinnostaa itseänikin ihan erityisesti että kuinka montaa eri tuotetta sitä tuleekaan käytettyä.

Aamuisin puhdistan kasvot vain vedellä ja suihkutan kasvovettä tai mistiä. Talvella kun iho pintakuiva, laitan kosteuttavan geelin, sen päälle seerumin ja lopuksi kasvovoiteen johon sekoitan vähän hehkua ja väriä tuovaa voidetta.

Meikki mulla vaihtelee, mutta puhutaan nyt normaalista arkipäivästä jolloin meikkaan kevyesti. Meikin alle laitan primerin ja usein jätän meikkivoiteenkin pois mutta jos on lähityöpäivä niin silloin laitan meikkivoiteenkin. Kulmiin kulmakynää ja kulmageeliä.

Silmien alle peitevoidetta tai kirkastajaa, tarvittaessa näppyihinkin. Silmiin eyeliner ja ripsaria, ehkä luomiväriäkin ja silloin myös pohjustajaa. Ala vesirajaan vähän kajalia.

Poskille laitan poskipunaa ja välillä myös bronzeria, riippuen muusta meikistä.

Huulet rajaan kynällä ja huulilla saattaa päivän aikana olla useampaakin huulipunaa tai kiiltoa, ihan sen mukaan mikä sattuu ensimmäisenä käteen osumaan. Kotona käytän kyllä paljon myös huulirasvaa.

Meikin viimeistelen viimeistelysuihkeella. Hui että, tässä vaiheessa saatan olla käyttänyt aamusta alkaen jo 20 eri tuotetta, kuulostaa aika paljolta mutta ei se siltä näitä laittaessa tunnu.

Iltaisin käytän ihonpuhdistuksessa ensin öljy-tai balmpuhdistusta, jonka jälkeen toisessa vaiheessa jokin muu puhdistustuote esim geelimäinen, lopuksi vielä pyyhin kasvovedellä. Taputtelen kasvoille ja kaulalle hoitovettä, usein kerrostaen kahteenkin kertaan, sitten seerumia ja nyt talviaikaan seerumini ovat iltaisin öljypohjaisia kosteutta hyvin lukitsevia ja käytän niitä sellaisenaan tai yövoiteen sekoitettuna. Mulla on useita erityyppisiä seerumeita eri tarkoituksiin ja käytän niitä aina ihon tarpeiden mukaan.

Käytän myös kausittain ripsiseerumia, jonka laitan ripsien tyveen tai harjaan ripsiin, vähän tuotteista riippuen. Huulille laitan rasvaa. Vielä ennen nukkumaan menoa lisään huulille huulinaamion, joka pitää huulet hyvin kosteutettuna yön yli sillä inhoan tunnetta kun huulet ovat kuivat.

Lisäksi käytän kuorintaa ja naamioita viikottain kerran, pari. Naamiot ovat usein kertakäyttöisiä kangasnaamioita.

Hiukset pesen suihkun yhdessä, en välttämättä joka päivä vaan n 4krt viikossa. Olen koittanut pidentää pesuväliä mutta aina en siinä onnistu. Hiusten pesussa käytän shampoota ja hoitoainetta, pari kertaa viikossa naamiota ja hiuspohjaseerumia ennen hiustenpesua.

Pesun jälkeen suihkutan pyyhekuiviin hiuksiin jätettävää hoitoainetta ja paristi viikossa lisään hiuksia siloittavaa ja kiiltoa tuovaa seerumia. 

Aamuisin suihkin hieman kuivashampoota ja jos käytän suoristusrautaa tai lämpörullia, suihkutan etenkin pituuksiin lämpösuojaa. Muotoilutuotteita käytän aika vähän, satunnaisesti muotovaahtoa mutta hiuslakkaa laitan päivittäin.

Lisäksi värjään hiuksien tyven kuukausittain.

Hajuvettä käytän fiiliksen mukaan, mutta tykkään tuoksuista ja suihkaus pari, saa arkeenkin heti vähän freshimmän fiiliksen, mutta olen tuoksujen kanssa maltillinen, koska tänä päivänä niin moni kärsii tuoksuherkkyyksistä (minäkin reagoin tietyille tuoksuille) enkä halua että vuokseni kukaan oirehtii.

Aikamoinen määrä erilaista kosmetiikkaa tulee käytettyä päivittäin, minimissään n 30 tuotetta (tai osa saattaa olla samoja joita käytän aamuin illoin) ja maksimissaan 50 mikä on ihan järkyttävä määrä. Tosin empä usko että koskaan olisi päivää että laitan näitä ihan kaikki tässä mainitsemiani tuotteita samana päivänä mutta jos laittaisin niin niitä olisi hurja määrä. Toki on päiviä jolloin käytän tuotteita normaalia vähemmän, tälläisiä päiviä tulee viikon varrellakin vastaan ja kesäaikaan meikkaan todella vähän mutta silloin mulla on ollut jo monta vuotta ripsipidennykset. Kun miettii sitä kemikaalikuormaa jolle altistun (ja iho altistuu) päivittäin, on kyllä syytä pohtia millaisia tuotteita käytän. Siksi olen pyrkinyt korvaamaan mahdollisimman monen tuotteen luonnonkosmetiikalla, koska niiden raaka-ainelista on yleensä kohtalaisen lyhyt ja raaka-aineet luonnollisia. 

Mulla on aina ollut hyvä ja helppo iho, mutta viimeisen puolentoista vuoden aikana oon kärsinyt ajoittain POD:sta ja atopialäikistä, joten oma villi veikkaus syyllisestä on ainakin osittain ihon ärsyyntyminen jollekin kosmetiikan raaka-aineelle. Siksi pohdin aina uuden mielenkiintoisen tuotteen kohdalla, sopiiko se iholleni vai voisiko se laukaista uudelleen jonkin oireen. Olen jättänyt monta kiinnostavaa kasvoille tarkoitettua tuotetta tämän vuoksi hankkimatta tai vastaanottamasta koska iho on herkistynyt.

Se tulee varmasti hiljalleen näkymään täälläkin, sillä en uskalla enää tutustua uusiin tuotteisiin yhtä innokkaasti kuin vielä muutama vuosi sitten. Pohdin jokaisen uuden tuotteen ja tuotesarjan kohdalla entistä tarkemmin ja valitsen ihonhoitoon mieluiten jo ennestään hyväksi havaitsemiani tuotteita ja käytän samoja tuotteita yhtäjaksoisesti pidempään jotta on helpompi sitten alkaa selvittämään mistä jokin mahdollinen iho oire aiheutuu.

Miltä tämä käyttämäni kosmetiikkamäärä kuulostaa sinun korvaan ja ootko laskenut monta tuotetta itse käytät päivittäin? Olisi kiva kuulla näitä lukuja👩

Mukavaa helmikuun loppua,

Maikku

 

2 kommenttia:

  1. Luulen, että käytän päivässä ehkä max. 20 kosmetiikkatuotetta, joten ihan noin paljon ei mene :) Mun meikki ja ihonpuhdistusrutiinit ovat aika iisit nykyään, nothing fancy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mähän olin listannut tähän kaikki kynsilakasta hiuslakkaan ja vartalonhoitoon joten siitä tuo määrä. Jos laskisin vain meikit ja kasvojenhoitotuotteet, niin mullakin ois varmaan tuossa kieppeillä, mutta paljon se silti on :D

      Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥