perjantai 22. heinäkuuta 2022

Kesämökin sauna+pukuhuoneen laajennus

*Kaupallinen yhteistyö Emendo kanssa

Meidän saunalisäosan rakennus mökillä on pikku silauksia vaille valmista, ihan huippua! 

Tämä projekti on kestänyt kolmisen vuotta, sillä mies on pystynyt rakentamaan vain kesälomiensa aikana ja satunnaisina viikonloppuina joten siksi tämä on kestänyt näin kauan.

Ajatus uudesta saunasta lähti siitä että mökin sauna oli alkuperäinen 90-luvulla rakennettu mutta jo parhaat päivänsä nähnyt ja aika pieni. Kesällä sitä lämmittäessä lämpeni myös tupa niin ettei käytännössä kesällä voinut juurikaan saunoa. Lisäksi tarvitsemme lisää tilaa, joten päätettiin että vanhasta saunasta tulee meille makuuhuone ja laajennetaan mökki sauna+pukuhuone rakennuksella.

Saunahan rakennettiin kallion päälle, joten ensin piti porata ja piikata ylimääräinen kallio pois ja etanadynamiitilla halkaista palasiin. Puolen metrin syvyisiä reikiä siis porattiin n 150!! Se oli hurjaa hommaa. Kallion räjäytystä ei pidetty vaihtoehtona, koska kallio on aivan kiinni alkuperäisessä mökissä. Tämä vaihe kesti toista vuotta ja vasta viime keväänä päästiin tekemään perustukset.

Mökin laajennusta varten jouduimme hakemaan rakennuslupaa ja tarkastaja kävi tekemässä aloituskatselmuksen ja saatiin muutamassa viikossa lupa alkaa rakentamaan.

Viime vuonna nousi puurunko vesikattoon saakka ja ulkoverhoilu. Tänä keväänä jatkettiin eristyksillä ja sisätöillä mm lattiat, seinät ja lauteet.

Miehellä oli tavoite saada sauna valmiiksi juhannukseen mennessä, sillä hänellä oli loma kesäkuussa ja silloin oli oikeastaan ainoa tilaisuus rakentaa. Niimpä hän nousi joka aamu samaan aikaan kuin minä, joka olin miehen jo lomaillessa, mökillä etätöissä ja alkoi hommiin.

Lämmöllä katselin kuinka sauna alkoi pikkuhiljaa valmistua ja vaikka päivät oli pitkiä, mies ei antanut periksi vaan jaksoi ahertaa. Juhannuksen lähestyessä alkoi saunakin valmistua ja ensimmäiset löylyt otettiin juhannuksen aatonaattona.

En voisi olla miehestäni ylpeämpi, niin hyvää jälkeä hän on tehnyt ja sauna on niin upea, että nyt ei mökillä muuta haluaisi tehdäkään kuin saunoa. Kiukaan molemmin puolin seinässä on koristetiiltä, joka oli kuulema yksi työläimpiä osuuksia mutta joka tiilen arvoinen.

Lauteet ovat kuusta, lattia lämpökäsiteltyä mäntyä, katto tervaleppää ja seinät kuusta. Seinät käsiteltiin mustalla Liberon saunasuojalla (värillä) ja lauteet parafiiniöljyllä ennen käyttöönottoa. Katossa ja tiiliverhoilulla seinällä on upotettuna valokuituja, joten hämärinä syysiltoina sauna on varmasti todella tunnelmallinen.

Saunomiseen tarvitaan myos kiulu ja kauha, jotta löylyä päästään heittämään ja ne valikoitui Emendon Kolo-saunatuotteista.

"KOLO Kiulu ja Kauha ovat erottamattomia. Siksi ne myös pakataan yhteen. Kauha toimii kiulun kantokahvana ja ilman kiulua ei kauhalla olisi paikkaa, jossa maata. Ne eivät tee saunomisesta ikimuistoista, loista pimeässä tai tuoksu millekään. Sen kuitenkin takaamme, että kiulumme ei vuoda ja kauhamme kantaa."

Valitsimme kiulun ja kauhan mustina, näin ne sopivat saunan tyyliin täydellisesti. Puukorikin täytyy puusaunassa olla ja tämä harmaa männystä valmistettu puukori on todella tyylikäs, mutta myös kestävä.

Tiedätte varmaan, että olen Muumi-fani, joten kun mietittiin peflettejä ja saunatyynyjä, ei tullut mieleen enää mitään muita vaihtoehtoja kuin näin nämä ihastuttavat Muumi-pefletit ja Pikku Myy saunatyynyt. Niin suloisia, unohtamatta Pikku Myytä jossa jossa on kuppi löylytuoksulle.

Saunatuoksut ovat ihania, joten saunasta löytyy myös musta seinähylly jolle mahtuu neljä saunatuoksua.

Nämä kaikki yllämainitut on saatu yhteistyössä. Sitten ei muuta kuin mennäämpä katsomaan miltä sauna kaikkineen näyttää.


Musta on ihanaa kun saunassa on iso ikkuna, josta näkyy kaunis luonto ja eri vuodenajat. Pesutila meillä onkin juuri ikkunan edessä, käytetään isoa vesisaavia mökkisuihkua joka on todella kätevä.
Kiuas on Stovemanin ja piippu & vesisäiliö Jeremiaksen, vesisäiliöön mahtuu 25 litraa, joka on varsin riittävästi meille.

Tarkoitus on vielä vetää vesiletku saunasta niin että saunan ja mökin väliseen jäävälle katetulle terassikäytävälle jää tiskipöytä jossa on sitten suojaisaa ja helppoa tiskata kun vesi tulee suoraan saunasta. Voin sitten tästä muutoksesta kertoa kun se aikaan valmis.

Pukuhuone on 5m2 ja siellä yksi seinä superkauniisti kimaltavalla Tikkurilan Supi Arcticilla maalattu. Muut seinät on maalattu Supi Kelolla. Pukkariin hankittiin Brimnesin sohvasänky, jossa kiva saunan jälkeen istuskella tai tarvittaessa siellä voi mökkivieras nukkua ja lipasto, jonne saa pyyhkeet ja liinavaatteet säilytykseen. Säilytystilasta on aina pula ja sängyn alla on vetolaatikot jonne saa petivaatteet talteen Näppärää.

Mitä tykkäät meidän uudesta saunasta`tai mitä ajatuksia tämä herättää? Tykkäätkö saunoa? Entä kiinnostaako nähdä pukkari valmiina?

Maikku


12 kommenttia:

 1. Upealta näyttää! Tuolla varmasti ihana tunnelma ja löylyt iltasella. Olen nähnyt miten horjhdetaan kiukaalle, niin vähän aina kavahtaa kun ei vaan ole turva-kaiteita lauteilla tai suojattua kiuasta. Ihan vaan sillä, että jakkara olikin kiikannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on :) Hyvä pointti tuo kaide, se on nimittäin vielä tulossa ja niitä viimeistelyhommia ;) Kaide on ihan ehdoton turvallisuuden takia, oot ihan oikeassa.

   Poista
  2. Todella hyvä ja varmaan jossain määrin välttämätön jos myöhemmin tulee pienempiäkin kylään, niin eivät pääse sitä koskettamaan tai nojailemaan :)

   Poista
  3. Just se ja toisaalta miehellä polvivaivoja niin ihan senkin takia :)

   Poista
 2. Ei muuten meilläkään ole kaidetta tai suojaa kiukaan edessä. Ja aikalailla identtinen sauna on malliltaan ja samanlaiset nuo pikku tiilet kiukaan ympärillä! Kiuas on isompi mutta liki samanlainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiva sattuma :) Meillä on tosiaan tulossa vielä kaide kiukaan puolelle, kunhan mies kerkiää. Periaatteessa pärjättäis ilmankin, mutta se tuo turvallisuutta eikä tässä enää ihan nuoria olla, on hyvä että on jotain mistä ottaa kiinni.

   Poista
 3. Onpa ihana uusi sauna. 😍 Se on kyllä huono ratkaisu jos sauna on samassa rakennuksessa. Helteillä koko kämppä muuttuu pätsiksi.

  VastaaPoista
 4. Aivan mahtava lopputulos. Ihanan tunnelmalliselta näyttää. Kyllä teidän nyt kelpaa löylytellä.
  Leppoisaa viikonloppua sinulle Maikku ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi, niin tekee! Nyt halutaan vain saunoa :) Ihanaa sunnuntai-iltaa <3

   Poista
 5. Siis tämä on aivan upea ja jaksan ihastella työn jälkeä. Arvostan suuresti kädentaitoja ja kun asiat on tehty huolellisesti ja ns,jiiriin. 😊 Onko tuo seinällä oleva kori myös Emendon, jossa on pesuaineet? -Pia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia <3 Saunaa kelpaa kyllä katsella. Tuo musta seinähylly jossa koukut, ostettiin Claes Ohlsonilta :)

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥

Syyskuun kosmetiikkasuosikit

Kas kummaa, minä muistin taas ja tässä olisi tarjolla syyskuun kosmetiikkasuosikit. Tosin nämä kuvasin hyvissä ajoin syyskuussa ja nyt jälke...