sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Mökkikuulumisia

Tänne blogin puolelle tulee nykyään päivitettyä hyvin vähän mitään kuulumisia, sillä suurinosa niistä löytyy Instagramista. Päivitetään syksyä mökkeilyn osalta silti vähän tännekin, sillä te kaikki ette ole Instagramissa.

Lähdettiin viikko sitten pariksi päiväksi mökille laittamaan paikkoja talviteloille, sillä teineillä oli osaksi muuta ohjelmaan ja miehen piti saada vielä saunan rakennus-projekti loppuun tältä vuodelta ja oli mullakin jotakin puuhaa. Kuten kukkaistutusten ja sipuleiden peitto havuilla ja kaappien tyhjennys. Tosin oli myös flunssa ja töitä, joten lopulta kävi niin että tein töistä vain pakolliset ja makasin lopun aikaa koirat kainalossa. Mietin mökille lähtöä jo etukäteen, että jaksanko  enkä jaksanut.

Vain kaapit sain tyhjennettyä ja nauratti oikein kaappeja tyhjentäessä, kuinka sinne olikin kertynyt vaikka jos mitä nuudeleista säilykeananaksiin ja lettutaikinoista hillopurkkeihin. Monissa oli jo päivykset menneet, kun osa oli talvehtinut mökillä jo edellisen vuoden. Ei muuta kuin poistoon ja osa lähti kotiin.

Meillä on mökillä yksi syvempi kaappi elintarvikkeille ja se on vähän epäkäytännöllinen kuin taaimmaiset ainekset jää piiloon. Sitten ei muista mitä kaikkea siellä on.

Otan mökille aina mukaan kotona lukemattomaksi jääneitä lehtiä, mutta monesti kiikutan ne takaisin kotiin lukemattomina koska mökillä on niin paljon muuta puuhaa ettei ehdi edes lukemaan. Niin kävi nytkin. Olo oli niin nihkeä, etten päänsäryltä jaksanut edes lukea. No ompahan ensi kesälle lukemista, jos silloin joutais.






Hankittiin muuten viime vuonna Motonetista lehtipuhallin ja ollutkin hyvä hankinta. Pihaa reunustaa puut ja lehtiä on syksyisin vaikka muille jakaa. Ilman lehtipuhallinta olisi hirmuinen haravointi. Haravoida voi toki nytkin, mutta syksyisin en enää haravoi vaan keväisin vasta jos tarvii. 
Onneksi oltiin puhallettu piha edellisellä reissulla, nyt ei enää tarvinnut sillä oli niin koleaa ja kova puhuri, että luonto puhalsi lehdet pihalta mennen tullen.

Omenapuitakin olisi pitänyt leikata (jo keväällä) mutta se jäi tekemättä ja tarkoitus oli napsaista muutama alimmainen turha oksa pois, mutta sekin vielä odottaa. Omenapuitahan suositellaan leikattavaksi keväällä ja nyt tulevana keväänä se täytyy muistaa tehdä jotta joskus saadaan satoa. 
Viime kesänä puu ei kukkinut ollenkaan ja olin jo hieman huolissani koska ei saatu siten yhtään omenaakaan, kunnes luin että nuoret omenapuut saattavat pitää välivuoden. Ensi keväänä sitten vahvistetaan puita leikkaamalla oksia, jotta puu vahvvistuisi ja jaksaisi kantaa satoa.

Sienessä olen ehtinyt käydä tasan kerran, sillä alkusyksystä en ehtinyt ja myöhemmin en päässyt koska satoi tai  olin kipeä. Onneksi löytyi suppilovahveroita sen verran reilusti sillä yhdellä kerralla, että niillä nyt pärjää jos en enää metsään ehdi. Mä rakastan metsää ja sienestystä mutta joskus on tyydyttävä pienempään saaliiseen. On ollut niitä syksyjä kun en ole selkäkivulta päässyt sieneen ollenkaan, nyt sentään pääsin.
















Vielä pari viikkoa sitten kukki pihassa kissankellotkin, mutta nyt viikkoa sitten ne olivat jo nuupahtaneet. Eikä ihme, koska ollut jo yöpakkasiakin. Tiistaina kun mökiltä lähdettiin kotia, maa oli kuurassa ja paistoi aurinko. Toinen puoli minusta olisi niin halunnut jäädä, mutta ehkä siksi mökillä on niin ihanaa kun siellä oleminen ei ole itsestäänselvää. Pitää lähteä, jotta voi palata uudelleen.

Mies käy varmaan vielä peittämässä sipulit, koska mulla jäi tosiaan oma osuus hoitamatta.
Mutta ensi keväänä taas, nyt on täällä  enemmän aikaa perheelle ja ystäväville, kun ei aina olla mökillä :)

Vieläkö siellä mökkeillään? Mitä teille muuten kuuluu?

Maikku


13 kommenttia:

  1. Ihania kuvia!
    Omenapuista sen verran, että ylipäätään saattavat vanhempinakin pitää lepovuosia. Jos parina vuonna peräkkäin tulee hyvä sato, voi suosiolla asennoitua siihen, että heikompi vuosi on hyvin mahdollinen. Kevään sää vaikuttaa paljon, parit yöpakkaset kukinta-aikaan voi viedä melkein koko sadon. Meillä oli pakkasta öisin huhtikuussa ja osattiin jo odottaa mutta silti oli yllätys miten vähän mitään hedelmää tuli, ja ne menikin sitten parempiin suihin linnuille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina <3 Niin mäkin olen lukenut, mutta nämä vasta 2 vuotiaita joten odotin että olisivat innokkaista tekemään omppuja, mutta ei. Ehkä ensi kesänä sitten :)
      Meillä puut ei edes kukkineet tänä kesänä, mikä oli outoa mutta kertoi siitä ettei ole tulossa omenaa.
      Linnut on nauttineet teillä luonnon herkuista <3

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Juuri eilen kävimme laittamassa mökkiä ja pihapiiriä talviteloille. On aina niin tyhjä olo, kun kaikki kaunis on kuollut, lehdet tippuneet puisto ja kylmää.
    Kaappeja tyhjentelin minäkin ja purkittamiani perennoja laitoin talvehtimaan.

    Tuossa kuvasi mökkilehdessä on muuten juttu meidän mökiltä, Tauvonpaikasta.

    Onneksi seuraava mökkikausi on jo puolen vuoden päässä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, ankeaa on ja pimeäkin tulee jo liian aikaisin.
      Mulla on tuo lehti mökillä nyt jemmassa, täytyykin muistaa selata kannesta kanteen ja lukea juttu :)
      Syksy ja talvi menee nopeaan, kohta saadaan taas tosiaan mökkeillä :)

      Poista
  4. Minä sairastin koko viime viikon ja vasta nyt viikonloppuna on olo ollut normaali. Ihan kiva taas päästä töihinkin huomenna. Toivottavasti sinäkin voit jo paremmin.
    Kaunista alkavaa viikkoa Maikku <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mä kuulin, mutta onneks oot jo terve! Mullakin voiton puolella, vähän tukkoinen olo mutta pahin ohi. Iloa uuteen terveeseen viikkoon meille <3

      Poista
  5. Ihanat syksykuvat! :) Me saimme lahjaksi Suomesta kuivattuja suppilovahveroita. Herkkua! Joskus miehen kanssa keskustelemme kuinka olisi mukavaa, jos olisi oma mökki. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, ihana lahja!! Kyllä tämä mökkielämä on huippua, ei käy kiistäminen :)

      Poista
  6. Tuttuja mökkipuuhia ja niitä piisaa aina. Me laitettiin jo syyskuun puolella talviteloille, tosin sinne voi mennä vieläkin (=nuoret) mutta pitää viedä ruoat mukanaan aastä ööhön.
    Meilläkin on lehtipuhallin kotona ja on todella kätevä, sillä naapurin haavasta tippuu joka vuosi kaikki lehdet meidän puolelle, pöh. Tänä viikonloppuna just siivottiin omaa pihaa ja se on nyt hyvässä kunnossa talvea ajatellen.
    Kivaa viikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei meinattu malttaa luovuttaa tältä vuodelta ollenkaan kun osa kesästä meni muuttaessa ja mökkeilykausi jäi lyhyeksi.
      Lehtipuhallin on kyllä huippu keksintö! Harmi että haapa haluaa pudottaa lehtensä teidän puolelle, kinkkinen tilanne :/

      Poista
  7. Meillä mökkiä ei erityisesti laiteta talviteloilleen, vaan se on ympärivuotisessa käytössä. Käyttö tosin on paljon vähäisempää talviaikana.

    Hyvä suppilovahverosaalis! Minä haluaisin ainakin kerran vielä ehtiä metsään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin kiva, jos voi piipahtaa talvellakin :) Meilläkin pystyis muuten mutta vedet pitää talveks katkaista niin olis hankalaa. Suppilot on siitä kiitollisia, että niitä voi kerätä vielä pitkälle syksyyn :)

      Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥