maanantai 18. toukokuuta 2020

Vinkkejä etätyöskentelyyn


Olen nyt puolisen vuotta tehnyt yhtäjaksoisesti töitä kotona etänä ja ajattelin listata muutamia hyväksi havaitsemiani vinkkejä etätyöskentelyyn. Ihan alkuun sen verran, että oli oikeastaan aika mielenkiintoista huomata maaliskuussa suuren osan Suomesta siirtyvät koronan myötä etätyöhön, 
jollaisessa olin itse jo muutaman kuukauden ollut ja mulle muiden uus normaali - oli jo normaalia.

Mulle etätyö oli alkuun ensinnäkin lähes ainoa mahdollisuus työskennellä, silllä selkävaivojen takia tarvitsen mahdollisimman vaihtelevia työasentoja ja etätyössä se toteutuu hyvin. Lisäksi voin tauottaa työntekoa itselleni sopivaksi, ilman että työkaverit häiriintyvät, venytellä tai vaikkapa jumpata kesken työpäivän, puhumattakaan lenkille lähdöstä.

Mä alleviivaan seuraavan, työnantajat ei ehkä uskokaan kuin paljon tehokkaampaa kotona työskentely voi toimistoon verrattuna ollakaan. Aamun voi aloittaa ilman meikkiä ja työmatkoja, toisaalta työn voi myös lopettaa meikkaamiseen ja vaikka kauppareissuun, jottei nyt ihan sammaloidu. Eli kun työt alkaa, ne todellakin alkaa eikö tule höpistyä työkavereiden kanssa muita juttuja ;)

Multa on kysytty enkö kaipaa työkavereita ja sosiaalisuutta? Vastaus on kyllä ja ei. Kun aloitin työt, tein sitä todella etänä, vain viikkopalavereihin osallistumalla mutta koronan myötä mun etätyöstä tulikin sosiaalisempaa kun viikkopalsut vaihtui aamupalavereihin. Sain siis työkaverit, joita tapaan joka aamu ♥ Sitähän en tiedä, kauanko tää jatkuu sillä todennäköisesti syksyllä muut palaa toimistoon ja mä jää edelleen kotiin. Mutta se on mun valinta ja tykkään tästä tavasta työskennellä, sekä työstäni aivan valtavasti.

Mulla on ollut selkeä rutiini arkipäivisin, vaikka kotona työskentelenkin. Rutiinit, joita voin toki rikkoa tilanteiden mukaan, joustavuuskin on nimittäin kotona työskennellessä ihan eri mittakaavoissa kuin toimistossa. Voin kotona tehdä pitkänkin päivän, työskennellen vaikka 3 osassa jolloin voin päivän aikana käydä lenkillä, kaupassa, tehdä ruokaa ja kun vapaa-ajan hommat on tehty- voin palata työtehtävien pariin. Mua ei haittaa ollenkaan jos teen joskus töitä iltasella, vaihtelevuus on vain kiva lisä.

Mutta mennään mun hyväksi havaitsemiini vinkkeihin, jotka toimivat ainakin itsellä - toivottavasti joku teistä saa näistä jonkin kivan lisän tai toimintatavan myös itselleen ♥1. Pukeudu joka aamu, vaikka sitten verkkareihin mutta paitulissa tai pyjamassa ei kannata työpäivää aloittaa. Ellei sitten ole kyse yksittäisestä etäpäivästä :) Se että on mukavasti pukeutunut, tekee olosta mukavamman koko päiväksi. Itse en farkkuja ole pukenut sitten maaliskuun (
liekö enää edes mahtuvat;) mutta joustavat ja pehmeät vaatteet päällä on kiva työskennellä.

Monihan on nyt jakanut somessa kuvia palaveripukeutumisesta, kauluspaita päällä ja kalsarit jalassa, jep:)

2.Laita arkisin herätys joka aamu samaan aikaan, varaa aamuun aikaa sen verran kun aamutoimiin kuluu ja pyri aloittamaan työpäivät aina samoihin aikoihin. 
Joskus voi olla suuri kiusaus torkuttaa, täyttää/tyhjentää astianpesu-tai pyykkikonetta taikka jotain muuta vähemmän tärkeää.

Itse teen niin että aloitan päivän aina 8-8:30 ja tauotan päivää vaikka sitten pienillä kotitöillä, jolloin saan rankaan erilaista liikettä ja ajatuksia hetkeksi muualle. Sekin tekee hyvää. 
On taas skarpimpi, kun hetken tuulettanut ajatuksia ihan muissa asioissa.


3.Tauotus, tauota riittävästi ja riittävän usein vaikka ihan sillä että venyttelet tai kävelet hieman.
Meillä koirat, erityisesti Laku pitää huolen siitä että mä tauotan muutaman kerran, tunnissa parissa ja silloin käydään pikaisesti ulkona, laitan koirille ruokaa tai syön itse.
Lounastauon pidän vähän fiiliksen mukaan, 11-12 maissa ja usein syön salaatin tai keiton. 
Se piristää ja taas jaksaa paremmin keskittyä.

4.Rajat, luo rajat itsellesi ja muille jotta työaika on todellakin työaikaa. 
Meillä teinit tietää jo, että
päivänaikaan olen töissä, ellen toisin ole ilmoittanut- istun sitten sohvalla, keittiössä tai työpisteelläni.
Jos puhelin soi, vastaan jos se on työasia, muutoin ilmoitan olevani töissä- koska olen.

Toisaalta, olen myöskin käynyt kesken päivän kaupassa, postissa tai lenkillä (turvaväli säilyttäen) ystävän kanssa, koska se ennalta sovittu ja silloin se lenkki vain katkaisee työpäivää ja työt jatkuu kun lenkki loppuu. Niitä päivinä sitä on suorastaan kiitollinen tästä etätyömahdollisuudesta, 
koska se antaa niin kivasti joustoa.

5. Työpiste, on hyvä jos sellainen on koska se antaa mahdollisuuden ergonomiseen työskentelyyn mutta kaikilla se ei tietenkään ole mahdollista. Mulla on työpiste meidän makkarissa, se on ollut jo vuoden mutta vähemmällä käytössä enkä oikein itsekään ymmärrä miksi koska se on viihtyisä ja makkarissa mulla on parhaiten mahdollisuus käyttää satulatuolia, mikä olis hyvä selälle.

Jumppapallokin olis kätevä, mulla itseasiassa onkin sellainen muttei pöytää jota laskea niin matalalle että voisin pallon kanssa tehdä töitä. Mutta jos työ vaatii vaikka puheluita, niin ne vois hyvinkin hoitaa jumppapallolla istuskellen.

Mun työpiste siis todellisuudessa vaihtelee sieltä sohvan nurkasta keittiöön ja joskus eksyn makkariinkin. Koska en tarvitse työn tekoon, kuin läppärin, siirtyminen on helppoa ja siksi sinne sohvalle (liian) usein jumiudunkin. Tosin nyt kun koirat (lue Laku) on alkanut vaatia multa huomioita kesken päivänkin, on helpompi olla keittiössä tai makkarissa. Ei tarvitse pelätä että joku hyppää näppiksen päälle ja deletoi kaiken tai puree kättä samaan aikaan kuin koitan kirjoittaa.

6. Töiden organisointi, se joustaa tietty päivän ja tarvittavien työtehtävien mukaan mutta halutessaan voi vaikka laittaa kännykän äänettömälle jos ei halua kuulla saapuvia viestejä sillä jokainen viesti keskeyttää helposti työnteon ja katkaisee ajatukset.

7.Työpäivän päättyminen, samoin kun sen aloitus on joka päivä tiettyyn aikaan-pyri myös lopettamaan sillä kotona työpäivä helposti venyy ja työ-sekä vapaa-ajan rajasta tulee häilyvä. 
Työ on kuitenkin vain työtä ja vapaa-aika on vähintään yhtä tärkeää ihan jo palautumisenkin kannalta. 

Kun työpäivä päättyy, on hyvä sulkea kaikki työhön liittyvät ohjelmat koneelta ja sopia itsensä kanssa, ettei sähköposteja mennä kurkkimaan enää sen jälkeen. Tietty helpointa olisi, jos on erikseen työläppäri, sen voi suosiolla laittaa sivuun kun työpäivä päättyy, ellei katkaise työpäivää vapaa-ajan puuhilla ja sitten jatka iltatöitä. Mutta itse sulken kaikki työhön liittyvät ohjelmat ja koitan olla mahdollisimman vähän läppärillä, jotta tulisi tehtyä muitakin asioita eikä niska-hartiaseutu alkaisi kiukutella koneella istumisesta. Selaan sitten vaikka sohvalla pötkötellen kännykästä juttuja, on ainakin eri asento.

Päivän lopettelen vähän työtilanteen ja päivän taukojen mukaan, 14-16 välillä mutta jos lopetan aikasemmin, niin usein teen vielä tunnin, pari alkuillasta jos työtilanne niin vaatii.

8. Muista juoda tarpeeksi vettä, sillä vesi virkistää ja auttaa keskittymään, ihan oikeasti!
Sillä on myös monia muita terveysvaikutuksia kuten parempi iho, se vähentää turvotusta, auttaa syömään vähemmän, nyt esimerkiksi. Jos juo liian vähän, voi alkaa särkemään päätä ja se voi johtua ihan nestehukasta. 

Mä pidän aina vesilasin pöydällä, jotta muistan juoda ja täytän sitä mukaa kun juon.

9. Sosiaaliset suhteet - ovat tärkeitä ja toki yksilöllisiä, sillä toinen tarvitsee sosiaalisuutta enempi päivän aikana kuin joku toinen. Mulla tää tarve on vähentynyt merkittävästi ihan jo iänkin myötä. 
En vain enää jaksa sosiaaliteerata kuten ennen, tapaan ystäviä nykyään vähemmän mutta saan niistä tapaamisista enemmän. 

Aamuiset teams-palaverit ovat mukava tapa aloittaa aamu, siinä virkistyy ja on kiva jakaa ajatuksia työkavereiden kanssa, mutta alkoi ne aamut ennen koronaa ja teamsiakin, koska silloin ei ollu muita vaihtoehtoja. Mun etätyöstä tulikin itseasiassa koronan myötä sosiaalisempaa kun sitä ennen. 
Koska aamupalaverit ja kaikki on wapissa.

Mutta on tärkeää että on muutakin eläää kuin työ, eli vapaa-aikana on hyvä puuhata asioita myös kodin ulkopuolella tai ajatuksista työn ulkopuolella, vaikka se olisi kävelyä luonnossa tai puhelu ystävälle.

 


Nämä vinkit on itselleni hyväksi havaittuja ja siksi ne halusin teidänkin kanssa jakaa, koska moni teistä on olosuhteiden vuoksi siirtynyt myös etätöihin. Nyt kiinnostaisikin, kuinka moni teistä on normaalioloissakin etätöissä? Tai kuinka moni siirtynyt etätöihin koronan myötä? Tai kuinka moni ei pysty tekeään etätöitä, vaikka haluaisi?

Mitkä on teidän etätyöläisten selviytymiskeinoja kotona työskentelyyn?

Maikku

18 kommenttia:

 1. Tuntuu että olet tosi hyvin suunnitellut työpäiväsi kotona. Jos itse olisin vielä työelämässä ja tekisin sellaista työtä jota kotona voisi tehdä, niin viihtyisin varmasti niin työskennellen.
  Mukavaa työviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut aikaa suunnitella ja toteuttaa :) Kiitos ja mukavaa helatorstaita ♥

   Poista
 2. Aika pitkälle tuolla samalla mennään. Mä kävelen aamulla samaan aikaan töihin, siis teen pienen lenkin. Otan kahvia ja teen töitä. Pysyn tiukasti koneen ääressä pöydän ääressä, johtuen siitä että tartten isomman näytön, mielellään kaksi että töiden teko on mielekkään oloista tehdä, menee tihrustamiseksi muutoin mun homma. Siivoan myös työkamat pois pöydältä joka päivä, auttaa aivoja siirtymään töistä vapaalle ja takaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo aamulenkki on hyvä, samalla virkistyy. Mäkin leikitän koirat joka aamu, pienihappihyppely aamusta tekee hyvää kun ei ole työmatkoja.
   Mulla ei ole erillisiä työkamoja, mutta jos ois niin tekisin saman ja siivoaisin pois aina päivän päätteeksi.

   Poista
 3. Minä olen tehnyt jo 10 vuotta noin pari päivää viikolla etätöitä. Se on tuonut tarpeellista joustoa perhe-elämään ja minulla myös ruuhkat ovat pahimmillaan maanantaisin sekä perjantaisin.

  Minun ainoa ohjenuorani on, että etäpäivinä varaan koko aamupäivän tyyliin 8:30-11 omaan työskentelyyn ja etenkin perjantaisin. Ne ovat viikon tehokkaimmat tunnit. Sitten iltapäivät meneekin usein puhelinpalavereissa.

  Minä luen joka ilta välillä 20-22 kaikki sähköpostit lävitse. Periaatteenani on että en reagoi muihin kuin aivan pakollisiin. Paljon kivempi fiilis, kun tietää, että mitä on seuraavana päivänä edessä. Mikään ei ole kypsempää, kun puhelin soi klo 8 ja olen ihan kuutomalla, että mitä on tapahtunut.

  Minulla maanantai oli pitkään pyykkipäivä. Sunnuntai-iltana lajittelin aina valmiit pyykkikasat sellaista pyykkiä, joka menee kuivausrumpuun. Työpäivän lomassa ehti hyvinkin pyorittää kolmekin koneellista pyykkiä, jotka sitten miehen kanssa illalla viikattiin paikoilleen. Tuo oli kätevä rutiini. Pitäisi taas yrittää palata siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tuo, tosi kiva että oot voinut jo noin kauan tehdä etätöitä.
   Tuo s.postien luku varmaan sopii hyvin, jos sillai pystyt ennakoimaan seuraavaa päivää!
   Meillä pyykki päivä on monesti sunnuntai-ja jatkuu maanantaille jos pyykkiä riittää :)

   Poista
 4. Minä en ole muuten koskaan ollut ammatissa, jota voisin tehdä etänä...nyt vasta tämänkin tajusin :)
  Olisi kyllä siistiä olla lastenhoitajana etänä, olisin videopuhelun päässä ja antaisin kannustavia neuvoja vanhemmille, kuinka selvitä kiukkuavan 2 vuotiaan kanssa :)
  Ihanaa viikkoa sinulle Maikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, se oliskin :D Kaikissa ammateissa ei tietenkään voi olla etänä.
   Iloa viikonloppuun Outi ♥

   Poista
 5. Tosi hyviä vinkkejä sulla tässä! Mun työssäni ei ole etätyömahdollisuutta, mutta jos olisi, voisin kuvitella sen soveltuvan mulle itselleni ihan hyvin aina silloin tällöin, mutta tuskin kokoaikaisesti. Kaipaan ja tarvitsen ainakin tällä hetkellä sitä sosiaalista kanssakäymistä työkaverien kanssa ja mulle saattaisi olla aika vaikeaa vetää rajaa sille, milloin työt loppuu ja vapaa-aika alkaa, mutta olisi silti hauska joskus kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet tykkää, että voi tehdä etänä silloin tällöin ja se kai olis ideaali kaikille.

   Poista
 6. Hyvät vinkit etätyöhön, vinkkasinkin nämä tuolle minun husbandokselleni joka on myös etätöissä ;) Iloa tiistaihin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, jos näistä oli hyötyä:)
   Mukavaa helatorstaina iltaa ♥

   Poista
 7. Hyviä vinkkejä etätyöhön. Itse teen myös paljon etätöitä ja ergonominen työpiste on itselleni tärkein. Niin, ja juurikin tuo päivän rytmittäminen on tärkeää. Tuo on kyllä niin totta, kyllä kotona tehty työ on varmastikin yhtä tehokasta ellei tehokkaampaakin kuin työpaikalla. Saattaa olla että etätyöstäkin tulee uusi normaali.
  Ihanaa viikkoa sulle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :) Se ois kyllä kiva jos etätyöstä tulee uusi normaali niillekin, joille se ei ole aiemmin ollut mahdollista.

   Iloa loppuviikkoon ♥

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä ja hyvin suunniteltu. Itsekin varmasti pyrkisin erottamaan mahdollisuuksien mukaan työn ja kodin toisistaan, ettei kodista tule olo, että se on työpaikka. Juuri pukeutuminen yms. auttaa tähän.

  Mukavaa viikkoa Maikku. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, mulla ei ole tuo ajatus käynyt mielessäkään. Koti on koti, vaikka siellä teenkin töitä.

   Ihanaa loppuviikkoa Jonna ♥

   Poista
 9. Hirmu hyvä postaus, täällä on rajat kyllä välillä häilyneet, tullut valvottua liian myöhään ja täten nukuttua liian pitkään. Sitä on mieli hukassa tällä tavoin, rytmit ja rutiinit on todella tärkeitä. Ihanaa päivää sinne. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ymmärrettävää ja korona-aika varmaan sekoittanut rytmiä kun ehkä koko perhe ollut kotona tai ainakin lapset.
   Ihanaa helatorstain iltaa ♥

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥