tiistai 22. maaliskuuta 2022

Tiedätkö miten sun elimistö voi?

Kaupallinen yhteistyö @puhti kanssa

Tiedätkö miten sun elimistö voi?

Kävin vajaa kaksi vuotta sitten sitten omakustanteisesti laajassa terveystarkastuksessa ja se olikin todella kattava tietopaketti siitä kuinka elimistöni voi, joten jäin jo silloin miettimään että olisi mukava käydä uudestaan, jopa tässä iässä ihan säännöllisestikin. Vaikka vuosittain, ihan vain seuratakseni lukuja.

Olen jo muutaman vuoden sairastanut kausiflunssia mielestäni liian usein ja halusin jo pari vuotta sitten varmistaa, miltä arvot näyttää verestä mitattuina. jotta osaisin tarvittaessa tehdä oikeampia valintoja.

Sitten tuli korona, vakituinen työ, kesä, muutto ja miljoona muuta asiaa eli näiden mahdollisesti oikeiden asioiden muutos jäi vain ajatukseksi.

Olen kuitenkin jäänyt pyörittelemään asioita mieleeni ja koska edellisistä mittauksista oli jo lähes 2v koin että voisi olla hyvä mennä uudestaan ja verrata tuloksia edellisiin ja päätellä sen perusteella elämäntapojen mahdollinen muuttaminen,

Sillä milloinkaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutoksia kohyi terveempää elämää. Mä olen perusterve, mutta korkeaan kolestroliin on taipumusta ja siihen kyllä pitäisi arjessa kiinnittää huomiota. Hemoglobiinikin on aina ollut hyvä ja ferritiiniarvo mitatttiin pari vuotta sitten ja sekin oli ok. Mutta nyt kerron mitä Puhti-terveystarkastus pitää sisällään.
Naisen laaja terveystarkastus meinaa kertoo miten elimistösi voi ja auttaa sitä kautta tekemään parempia valintoja. Testiin pääsee ilman lääkärin lähetettä. Testi tilataan Puhdin kautta ja testissä voi käydä laajalti ympäri Suomen useilla eri paikkakunnilla. Labraan voi varata ajan ilman ajanvarausta, eikä tähän laajaan terveystarkastukseen tarvitse valmistautua millään lailla. 

Mukana on yli 30 testiä, jossa mitataan:


 • Täydellinen verenkuva
 • Kolestrolit (kokonais, triglyseridit, LDL, HDL, non-HDL ja Kol/HDL-suhde)
 • S-CRP (herkkä)
 • Pitkäaikainen verensokeri
 • Kreatiini ja PT-GFRe (munuaiset)
 • ALAT(maksa)
 • D ja B12 vitamiinit
 • Tyreotropiini
 • Ferritiinit
 • Natrium

Varasin itse ajan, vaikka labraan voi mennä aikaa varaamatta ja käynti sujui nopeasti kuten Mehiläisessä aina. En ole koskaan pelännyt verikokeiden ottamista, mutta en kuitenkaan koskaan katso kun verikoetta otetaan. Heh. Käynti kesti muutaman minuutin ja sitten jäin vain odottamaan tuloksia.

Yllätyksekseni ne löytyivät Oma Puhti-palvelusta jo seuraavana päivänä. Kuten arvelinkin, kolestroli oli edelleenkin koholla ja sen laskemiseksi pitää nyt ehdottomasti tehdä jotakin, sillä se ei laske itsestään. Huono kolestroli oli pikkuisen noussut aiemmasta, mutta onneksi hyvä edelleen sitä.  Sydän-ja verisuonitaudit ovat vakava asia ja korkea kolesteroli lisää riskejä. Onneksi mulla oli sentään hyvä kolestroli viitearvojen rajoissa.

Munuaiset ja maksa-arvot olivat myös kunnossa, ferritiinikin (varastorauta) hyvä, samoin kilpirauhasarvo oli kuten kuuluikin.

Oon syönyt monivitamiineja, sinkkiä, biotiinia ja d-vitamiinia jo pitkään, B-12 vitamiini ja D-vitamiiniarvotkin olivat hyvät. Eipä ole vitamiinit menneet hukkaan.

Oli helpottunut olo, kun kaikki tutkimustulokset kolestrolia lukuunottamatta olivat viitearvojen sisällä.
Seuraava projekti on alkaakin tekemään arjen valintoja niin että saa ne laskuun. Mullahan on jo perintötekijöiden puolesta korkea kolestroliriski, joten vaikka söisin pelkkiä kasviksia, se olisi todennäköisesti koholla mutta ei tietenkään näin paljon.

Puhdin terveyspaketeista voit lukea lisää täällä. Blogin oikeassa yläkulmassa on myös banneri, josta pääset suoraan Puhti-sivuille vaikka tilaamaan oman terveystarkastuksen.

Terveys on kuitenkin tärkein - tänä vuonna mulla on muuten vielä edessä 50-vuotis lääkärintarkastus ja mammografia. 

Ootko sä käynyt tälläisessä terveustarkastuksessa, jossa mitattu labra-arvot? Entä onko siellä muita korkeasta kolestrolista kärsiviä?

Maikku


  

4 kommenttia:

 1. Viimeksi kävin kunnolla kaikissa testeissä pari vuotta sitten. Siellä selvisi, että kärsin anemiasta ja ferritiinitasot olivat hälyttävän alhaiset. Onneksi näitä on saanut korjattua nyt.
  Mukavaa tiistaita sinulle Maikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onneksi selvisi ja oot saanut asiaan muutoksen. Nuo molemmat taitaa olla aika yleisiä ja monesti väsymyksen syynä, näin otaksun.
   Mukavaa iltaa myös Outi ihanainen <3

   Poista
 2. Peruslabrojen tarkistus on aina hyvä asia. Pääseepähän vähintään näkemään, että kaikki on ok ja jos ei ole niin osataan reagoida sitten ajoissa :) Itsellä toki se pieni etu, että oon labrassa itse töissä ja meilläkin jonkin verran tehdään analytiikkaa, joten joitain arvoja pystyy tsekkaamaan ihan senkin varjolla töissä ilman mitään lähetteitä. Ja itsellä toiminut tosi hyvin myös julkisella puolella nää jutut, kun ihan viestiä terveysasemalle laittamalla oon saanut labralähetteen :) Kerran oon itse maksanut yksityisellä labroista!

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥