keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Vaivaako tuoksuherkkyys

Olen pitkään miettinyt, että tästä aiheesta vielä joku päivä kirjoitan ja nyt tuli Se päivä.
Tuoksuyliherkkyys tuntuu jakavan mielipiteitä, toiset ottavat sen todella vakavasti ja
toiset pitävät ihan höpöhommana.
Saatampa siis sohaista ampiaispesään, mutta silläkin uhalla kirjoitan koska meistä
migreenistä kärsiviä tuoksuherkkiä on liian paljon.

Nuorempana olisin pitänyt ehkä itsekin höpöhöpönä koko tuoksuherkkyyttä, kun en kärsinyt migreeneistä sen enempää kuin mistään muistakaan vaivoista.
Mutta olen muuttunut, etenkin hajuaistini on muuttunut ja herkistyn ylipäätään nykyään
herkemmin lähes kaikelle. Onko se sitten jonkinlaista erityisherkkyyttä, ehkä mutta keskityn tällä kertaa vain tähän tuoksuherkkyyteen.

Mun ekat tuoksumuistot on lapsuudesta, sireenit, vastaleikattu nurmikko, metsä sateen jälkeen, ahomansikat - ne nyt ainakin, puhumattakaan leivinuunissa paistetuista rieskoista, ruislimpuista, irmelinkakusta (nykyinen mokkapalat) tai voissa paistetuista lihapullista.

Teini-iässä sain isältä etelän tuliaisena mm Poison-hajuvettä ja sitä käytinkin ne villeimmät nuoruusvuodet. Näin jälkeenpäin ajateltuna, minut on moni vanhempi ihminen varmaan kiertänyt kaukaa, sen verran vahvasta tuoksusta oli kyse enkä milläänlailla säästellyt sen kanssa.
Niimpä, teinit ♥

Aikuis-iällä on tullut monia uusia lempituoksuja joista erityisenä mainittakoon vauvantuoksu,
edelleen se sireeni ja vastaleikattu nurmikko, vastapaahdettu ruisleipä, pullan tuoksu ja puhdas pyykki.


En ole siis päänsäryistä juurikaan nuorempana kärsinyt, joskus satunnaisesti tai itseaiheutetusti.
Niitä alkoi tulemaan vasta nyt vanhempana ihan yllättäen ja yksi suuri aiheuttaja tai migreenin laukaisija oli tuoksut.
Etenkin oikein makeat, voimakkaat tuoksut joita oli vasta tai reilulla kädellä laitettu - olivat pahimpia.

Muutama vuosi sitten tapaninpäivänä alkoi päätä särkeä ja sitä kesti 21 päivää peräkkäin.
Joku saattaa muistaa kun olen tästä kirjoittanut silloin. Se diagnosoitiin migreeniksi ja sain siihen täsmälääkkeet. Pääkin kuvattiin ja terveeksi todettiin.
Se aika oli todella stressaavaa ja todennäköisesti stressi sen päänsäryn laukaisikin.
Tästä alkoi elämä ajoittaisen kroonisen migreenin kanssa, joka onneksi jo helpottanut alkuajoista, mutta vieläkin siitä välillä kärsin.

Useina aamuina heräsin lievään orastavaan päänsärkyyn ja jo valmiiksi työmatkalla pelkäsin bussipysäkillä sattuuko lähelleni istumaan joku, joka käyttää vahvaa tuoksua ja valitettavan usein näin kävikin. Tuoksun ei tarvinnut olla kovinkaan vahva, kun aistit olivat migreenin alkaessa todella terävät.

Muutamia kertoja matkustin junalla, kun siellä oli helpompi huomaamattomammin vaihtaa istumapaikkaa. Moni suihkauttaa reippaasti  dödöä kainaloon tai hajuvettä viimeksi ennen kotoa lähtöä , eikä tuoksu ole vielä ehtinyt tasaantumaan kun julkisissa matkustaa.

Työpaikallani oli silloin eräs, joka käytti vahvaa sitruunaista tuoksua ja koska hän saapui töihin aina hetki ennen minua ja oli tuoksua ehtinyt suihkauttamaan aamusta, se pahensi orastavaa migreeniä tai viimeistään laukaisi sen.
Aluksi en tästä uskaltanut puhua, olihan kyse vain minusta ja minun päänsärystä.

Olin jo pari vuotta ollut samassa työpaikassa, eikä mikään muu ollut muuttunut kuin minun
tuoksuherkkyyden ja päänsäryn alkaminen, siitä oli jotenkin vaikea sanoa työpaikalla
loukkaamatta asianomaista.
Kyse ei ollut ollenkaan siitä etteikö tuoksu olisi ollut hyvä, vaan siitä että se laukaisi jo orastavan alkavan migreenin kerta toisensa jälkeen.
Istuttiin vielä aika lähekkäin, mikä osaltaan pahensi asiaa.

Monena aamuna jouduin lepäämään erillisessä tilassa ja odottaa että täsmälääke vaikuttaa ja pystyn työskentelemään. Täsmälääke taas teki tokkuraiseksi ja vaikeutti sitä kautta työntekoa.

Näin jälkeenpäin ajateltuna olisi ollut noina aamuina viisainta jäädä kotia lepäämään,
ottaa lääke ja odottaa sen vaikutusta ja lähteä töihin vasta sitten. Vaikkakin pökkerösenä.
Mutta kynnys olla pois migreenin takia, oli liian suuri.

Jossain vaiheessa sitten tuoksusta sanoin todella hienotunteisesti ja sain työkaverin siitä huolimatta vähän loukkaantumaan mutta toivoin, että koska olin niin varovaisesti ja itkua niellen
siitä sanonut että hän kuitenkin ymmärtäisi.

Siitä tuli lopulta vähän enemmänkin draamaa, joka jääköön omaan arvoonsa.
Riittää kun itse tiedän etten sitä koskaan pahalla sanonut.
Mutta selkeästi siitä tehtiin vain minun ongelma ja se sai sitten todella varovaiseksi.
Asiasta en uskaltanut hiiskua,  stressasin ja kärsin, tuoksuista ja migreenistä
Söin täsmälääkkeitä, tein töitä lääkkeistä ja migreenistä pökkeröisenä, väsyneenä ja tein virheitä.
Eihän se yhtälö oikein voinut toimia.Tuoksuherkkyys yhdistettynä migreeniin on ihan syvältä. Se vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti elämään kaikkialla, eikä sen alkamiseen voi oikeastaan mitenkään itse vaikuttaa paitsi olemalla käyttämättä itse tuoksuja. Niin ja välttämällä tuoksuja, mutta sepäs onkin vaikeaa ellei linnottaudu kotiin.

Nykyään migreeni on muuttunut hormonaaliseksi ja pystyn näin ollen aika hyvin välttämään sen alkamista omilla valinnoillani. Muina aikoina voin hyvinkin joskus itse laittaa hajuvettä tai käyttämään vahvemman tuoksuista kosmetiikkaa.
Aina se ei kuitenkaan onnistu.

Kosmetologilla käydessäni kuorinta tehtiin aivan ihanan tuoksuisella voiteella, mutta vasta kun se oli levitetty- tunsin kuinka se ärsytti juuri sillä samaisella tuoksulla ja oli sillä rajalla seuraako siitä migreeni. Ei onneksi seurannut, mutta tunnistan jo ne tuoksut joista saattaa seurata.

Näitä tuoksuja käytetään paljon yleisesti ja tukalia tilanteita on ollut konserteissa ja muissa julkisissa paikoissa joissa vieruskaveria ei voi valita ja hän on sattunut suihkimaan tuoksuaan liikaa minun sietokykyyni nähden. Monesti näin käynyt kassajonossa, bussissa tai junassa.

Olen joutunut useita kertoja vaihtamaan paikkaa tästä syystä, mutta silloin kun olet ostanut lippusi vaikka leffaan tai teatteriin, ei paikkaa voikaan vaihtaa vaan vaihtoehto on sitten poistua kesken kaiken pois. Kirppiksiltä olen eräätkin kerrat poistunut tuoksujen takia, joko  tekstiileissä olleen huuhteluaineen tuoksun tai asiakkaan voimakkaan tuoksun takia. Siellä kun asioi kansainvälisempääkin väkeä ja monet heistä ovat tottuneet erittäin voimakkaisiin tuoksuihin.

Toivoisin ihmisten ottavan huomioon meidän tuoksuherkät etenkin julkisissa paikoissa.
Nykyään esim terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla on ihan yleisesti käytössä toive, ettei käytetä tuoksuja. Näin voisi olla vieläkin yleisemmin.
Enkä tarkoita dödöä kainaloissa tai kevyttä suihkautusta lempi tuoksua.

Tavallaan mä ymmärrän, ettei ihmiset tajua jos ei itse näistä kärsi mutta pahimmillaan ne voi aiheuttaa jollekin hengitysoireita. Ei ole ihan pikkujuttu.
Terveyskeskuksessakin olen joutunut vaihtamaan paikkaa tuoksujen takia, vaikka siellä jos jossain voisi kuvitella tuoksuttomuutta. Nykyään onneksi monessa paikassa tuoksuttomuus on arkipäivää, mutta silti kaikki ei sitä "kunnioita".

Tai sitten kyse on vaan siitä ettei ihmiset käsitä kuinka joku voi niihin reagoida eli hyvin pitkälle kyse on varmaankin puhtaasta ajattelemattomuudesta ennemminkin kuin välinpitämättömyydestä.

Mutta sitä mä en oikein ymmärrä, miksi loukkaantua jos asiasta sanotaan? Etenkin kun kukaan ei varmasti kiusallaan halua tuoksuillaan tehdä kiusaa. Siitä tulee ikäänkuin henkilökohtainen asia.

Valitettavan usein kyseessä on nuoret, mutta myös moni aikuinen käyttää tuoksuja paljon.
Joskus tuoksu voi olla liikaa annostellusta huuhteluaineesta, joskus hajuvedestä.
Monet voiteetkin tuoksuvat hurjan voimakkaalta.


Olen aika pitkälle luopunut huuhteluaineista, käytän nykyään pyykkietikkaa tai neutraaleja tuoksuja pyykinpesussa.
Samoin kosmetiikan suhteen, en siedä kovin voimakkaita tuoksuja etenkään kasvoissa ja vaikkapa esimerkkinä TBS:n ihanan raikas piparminttu vartalovoi päätyi käytettäväksi jalkoihin, koska se on liian voimakas jotta voisin rasvata sillä itseni kokonaan.

Kukatkin voi tuoksua liian voimakkaalle, erityisesti jotkut liljat ja hyasintit.
Ne  ovat kauniita mutta tuoksu on liian voimakas, jotta voisin niitä kotiin tuoda.

Samoin tuoksukynttilät. Niitäkään en juuri enää polta tai jos poltan, vain yhtä pientä tuikkua kerrallaan.

Se on kyllä jännä, miten tälle on altistunut vuosikymmeniä eikä ole käynyt nenään ollenkaan ja yht`äkkiä se alkaa rajoittamaan voimakkaasti tuoksujen käyttöä ja niiden sietämistä.

Tuoksuherkkyys yhdistettynä migreeniin on kyllä kurja yhtälö. Monestihan migreenin tullessa alkaa tuoksut, valot, äänet ym ärsyttämään mutta mulla migreenin tosiaan voi laukaista pelkkä tuoksukin.
Siksi täsmälääke kulkee aina käsilaukussa.

Onko siellä muita tuoksuallergikkoja? Miten tuoksuherkkyys vaikuttaa sun elämään?
Kärsiikö kukaan migreeneistä joita tuoksu laukaisee?

Entä mitkä on sun lempituoksuja?

Maikku


22 kommenttia:

 1. Uskon että tuoksuyliherkkyys rajoittaa aika paljonkin elämää. Vaikea tilanne varmaan tuo kun työkaverin tuoksu sai aikaan migreenin.
  Mulla ei tuoksuyliherkkyyttä ole, mutta esim. huuhteluainetta en käytä ollenkaan ja pyykinpesuaineenkin olen vaihtanut tuoksuttomaan, kun sain merkillisiä kutinoita kaulalle, enkä keksinyt mikä ne aiheutti. Niin otin tuoksuttomat pyykinpesuaineet käyttöön eikä sen jälkeen ole kutinaa ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se välillä tekee niin. Mulla selvästi tuo migreeni hormonaalista, eli tietty aika kuukaudesta olen noin viikon todella herkkä kaikille tuksuille ja uuten siedän niitä paremmin.
   Aika jännä tuo kutina, voi hyvinkin johtua huuhteluaineesta jos olet herkkä jollekin ainesosalle.

   Poista
 2. Hep, täällä toinen migreenistä kärsivä. Se on todella kenkku sairaus. Minulle migreenin saattaa laukaista jokin tuoksu, maku, kirkan auringonvalo keväällä varsinkin ja stressi. Lääkitys auttaa jos ennakoi ja nappaa sen tarpeeksi ajoissa. Joskus kohtaus kestää vuorokauden, joskus viikon. Kerran pari vuoteen tulee niin pahana, että sairaalaan ja tippaan saamaan eri mixtuureja. Onneksi niitä harvoin!

  Minä olin ennen hirvittävä hajuvesien "lontaaja". HUH! Nykyään mitä kevyempi tuoksu, sen parempi.

  Ihanimpia tuoksuja vastapestyt pyykit, kukat, meri-ilma, leipomisen ja ruuan tuoksut sekä vastakeitetty kahvi :)

  Kiitos kauniista kommentistasi meidän "Sneakpeak maaliskuuhun" postaukseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä ♥ Voi harmi, sitä on aika monella - kurjaa:/ Aika jännä, että makukin voi migreenin laukaista. Stressi pohjalla varmaan on mullakin muuten laukaissut kohtauksia, empähän tullut edes ajatelleeksi, kun nyt vain mietin noita tuoksuja.

   Mä oon kans ollut pari kertaa tiputuksessa hakemassa cocktailin, kun ei ole muuten helpottanut. Nyt edellistä onneksi toista vuotta.
   Onneksi on sellainen mahdollisuus, jos ei muu auta vaikka ikäväähän se on.

   Minä oon myös käyttänyt tuoksuja ennen reilusti, toista on nyt.

   Meri-ilmassa on muuten aivan ihana tuoksu ♥

   Poista
  2. Juuri aloin miettimään mikä maku minulla voi sen huonolla tuurilla laukaista on raaka sipuli ja punaviini. Mutta ei aina. Mistähän sekin johtuu?

   Yksi tehokas lääke on Imigran nenäsumute. Oletko kokeillut sitä?

   Poista
  3. Punaviini laukaisee mullakin joskus, mitä tanniinisempi, sitä varmemmin migreeni. Nykyään juon todella harvoin.Mä oon kokeillut Imigrania eikä se sopinut mulle ollenkaan :/ Käytössä on Maxalt joka toimii aika hyvin jos otan sen ajoissa, mutta toki siistäkin tulee omat oireensa (mm.tokkuraisuus/väsymys, kuristava tunne kaulalla, jano(joka ei helpota juomalla).

   Poista
 3. Minäkin kärsin migreenistä ja jotkut tuoksut aiheuttavat päänsärkyä. Pahimmat on Chanel 5 ja hyasintit. Tuoksukynttilöissä olen löytänyt ne, jotka eivät aiheuta päänsärkyä. Tiedän todellakin mistä siis puhut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, sinäkin ♥ Muistankohan mä oikein, että migreeni on tyypillisempääkin meillä naisilla vr miehiin.
   Hyvä, että oot löytänyt siedettäviä tuoksuja kynttilöissä ♥
   Mä tykkäsin ennen aina poltella Partyliten kynttilöitä, mutta empä voi enää, niisk.

   Poista
 4. Nuorempana tuli käytettyä todella paljon erilaisia hajusteita. Nykyään jotkut tuoksut saavat aikaan lievää päänsärkyä ja tuntuvat myös kurkussa (tuntuu, että hajut takertuvat limaan ja saavat näin yökkimään). Pystyn siis käyttämään joitain tuoksuja, mutta esim. työpaikkamme on hajusteeton ja näin ollen olen hiuslakakin on vaihtanut tuoksuttomaan.

  Nykyään vähempi on parempi :)

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurjaa tuokin :( Ehkäpä me altistutaan elämämme varrella niin kaikille tuoksuille ja hajusteille, että herkimmät alkaa reagoimaan.
   Tosi hyvä että työpaikka on tuoksuton, olispa tuo linja kaikkialla!

   Mukavaa loppuviikkoa sinullekin Marru♥

   Poista
 5. Täälläkin migreeniä ja olen tiedostanut, että jotkut tuoksut voivat aiheuttaa kuvotusta. Ei nyt liittännäisiä itse hajuvesiin vaan vaikka maali, halstrattu silakka, savu jne. Joku liian äklön makea tuoksukin.

  Todella todella kurja vaiva ja ei mielestäni saa loukkaantua, jos asiasta työkaverille sanot. Sinut vielä tuntien, olet taatusti niin kauniisti sanonut. <3

  Haleja Maikku <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kenkkua:/ Tuoksuilla on kyllä vaikutusta sekä migreeniin että tuohon kuvotukseen.
   Varmasti vain ne, joilla on samaa vaivaa, ymmärtävät mistä kyse.
   Niinhän se monesti on, kokemuksen kautta on helpompi samaistua.
   Kiitos Tiia, ihanasti sanoit ♥ Hali

   Poista
 6. Kiinnostava postaus ja hyvää tietoutta kaikille. Moni ei varmaan tule ajatelleeksi miten paljon tuoksut voivat aiheuttaa kärsimystä kanssaihmisissä. Eikä ole syytä ollenkaan loukkaantua, jos asiasta mainitsee.
  Kärsin itsekin vuosikymmeniä migreenikohtauksista, mutta ikääntyminen pyyhki sen vaivan pois voi sanoa, että kokonaan (koputan puuta), mikä on suuri helpotus. Mulla migreenikohtauksessa pahinta oli äänet ja valo, tuoksut eivät niinkään. Enkä huomannut, että tuoksut olisivat laukaisseet kohtauksen.
  Mukavaa torstaita Maikku<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari ♥ Mä epäilen, että se on juuri näin. Jos ei itsellä ole kokemusta migreeneistä eikä tuoksuherkkyydestä, voi olla vaikea ymmärtää vaikkei se aina tietenkään näin ole. En minäkään loukkaantuisi, jos mulle sanottaisiin ja itseasiassa on joskus sanottukin. Se on ollut vain hyvä, niin olen asianaomaista tavatessa välttää tuoksuja.

   Hih, vaikken ikääntymistä muuten odotakaan, niin migreeni saisi kadota kokonaan. Mieluiten yhtä yllättäen kuin tulikin.

   Jokainen reagoi varmasti eritavoin, mulla tuoksut ja valot on pahimmat, äänet vähiten.

   Mukavaa iltaa ♥

   Poista
 7. Mielenkiintoinen ja hyvä postaus aihe! musta tuntuu että olen itse nyt viimeaikoina alkanut olemaan entistä tuoksuherkempi ja oon jättänyt esim hiuslakan käytön lähes kokonaan pois ja hajuvesiäkin käytän enää harvoin

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia ♥ Mäkin huomasin oman herkkyyteni aika yllättäen. Nykyään voin käyttää jo jonkinverran, mutta vain tiettyyn aikaan kuukaudesta. Sen huomaa heti kun alkaa taas herkistymään ja sitten täälläkin vältellään kaikkea tuoksuvaa.

   Poista
 8. Kiitos tästä postauksesta ❤
  Migreeni on tuttu, samoin tuoksuherkkyys. Tuoksukynttilät ja sokkarin kemikalio osasto ovat pahimmat painajaiseni. Useampi matka ja teatterikäynti ovat menneet pilalle tuoksujen takia. Ja valitettavasti olen töissä joutunut asiakkaitakin välttelemään tuoksujen takia. Tuoksujen lisäksi hajut saavat migreenin tykyttämään, mm. tupakka, asfaltti, pakokaasu... Ja monet alkoholit, pahimpina wiskit, konjakit ja punaviinit. Saunominen ei käy ja sitten minulla on oma erikoisuuteni: saan migreenin keltaisesta väristä, mm. terveyskeskuksen odotusaulassa keltaiset ovet, työhaastattelussa keltaiset mapit, auringossa kylpevä keltainen vaahtera... Kevättalven aurinkoiset päivät ovat myös pahoja. Hohhoijaa! Onneksi osaan melko hyvin väistellä aiheuttajia ja melko harvoin nykyään kohtaus tulee. Olisikon iästäkin apua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kulkee valitettavan usein käsi kädessä :( Kuulostaa ihan mun elämältä.
   Nyt kun noita luettelit, niin ihan samat ärsyttävät muakin ja saavat migreenin orastamaan, tuulilasinpesuneste on myös yksi todella paha, samoin jotkin
   wc-raikastimet.
   Aurinko on pahasta mullakin, ettenkin juuri kevättalvella- onneksi on aurinkolasit. Joskus tuntuu silti että riittää kun on kovin kirkasta, ei tarvitse siis aina edes auringon paistaa.
   Jännä tuo väri, mutten epäile ollenkaan sillä keltainen on voimakas väri.

   Mä vasta opettelen tuota välttelyä, kun mulle tämä tosiaan tuli aivan ylläen vasta muutama vuosi sitten. Oon kuullut, että vaihdevuodet voisivat auttaa, niitä odotellessa.

   Poista
 9. Minulla ei ole migreeniä, mutta sisäilmaongelmille altistuneena on puhjennut myös hajusteyliherkkyys. Kovista tuoksuista menee henki ahtaalle, pää voi kipeytyä että pahimmassa tapauksessa koko päivä on pilalla. Julkisilla en voi kulkea, etenkään bussilla, koska menee jatkuvaksi astmapiipun imemiseksi..
  Haistan pienetkin hajusteet ja homekodissa asuvat ihmiset. Tän kans eläminen on vaikeaa. Onneksi ystävät ymmärtävät eivätkä käytä kovia hajusteita kanssani. Paitsi yksi, joka ei ole käsittänyt sitä monenkaan vuoden jälkeen ja on vielä ystävistäni pahin hajusteiden käyttäjä..
  Pyykinpesuaineet ja huuhteluaineet tekee hallaa myös. Itse käytän vain hajusteettomia että huuhteluaineena joskus ihan vain pelkkää tavallista etikkaa.

  On ikävää, että hajusteiden käyttäjät monesti ovat sitä mieltä, että heidän ei tarvi ajatella muita ja meidän hajusteyliherkkien pitäisi pysyä siis pois ihmisten ilmoilta.

  Toki, kaikenlainen omanapaisuus kasvaa vain pahoin tänä päivänä... ei vain tässä asiassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin kurjaa :( Olen kuullutkin että sisäilmaongelmat altistavat mm tuoksuherkkyydelle.
   Bussit ovat pahoja, just itse tulin viime perjantaina bussilla kotia ja oli tuskaa istua täydessä bussissa tunti jonkun jätkän takana, joka oli uinut partavedessä.

   Mä oon myös ärsyttävän tarkkanenäinen, haistan mielestäni kans ihan lian herkästi kaiken. Mä voin niin samaistua tuohon, vaikka varmasti aiheuttaja alunperin eri.

   Hyvä että olet saanut ymmärrystä, se on tosi tärkeää! Kaikki ei ymmärrä, sen olen itsekin huomannut ja kohtasin sen aika ikävällä tavalla vanhassa työyhteisössä.
   Se on jo itsessään niin stressaavaa, ettei siihen tarvitse kenenkään kyseenalaistamistatai vähättelyä. Pääasia että Sinä tiedät ♥

   Oon miettinyt tietkö ihan samaa, miksi toiset saavat mielestään tuoksua juuri niin paljon kuin tykkäävät vaikka se aiheuttaisi ympäristössä erittäin ikäviä oireita? Mä ymmärrän epätietoisuuden ja sen ettei voi ymmärtää, jos ei tiedä mutta sitten kun tietää, eikä silloinkaan välitä. Sitä en ymmärrä. Todella itsekästä.

   Samoilla linjoilla Anne, koita jaksaa - ne ymmärtää joiden tarviikin, eikö ♥

   Poista
 10. Minulla migreeni on nykyään tosi pitkälle hormoonitoimintaan perustuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mulla sama. Kierron mukaan huomaan aina tietyssä kohtaa kuuta että jaahas, taas kaikki käy nenään ja sitten koitan niitä ärsyttäviä tuoksuja välttää.Lohduttaiskohan meitä se, että hormonaalisen migreenin pitäis hävitä ajan myötä.

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥

MÀDARAN SPF50 tuotteet

*Tuotteet saatu Olen aurinkosuojista puhunut täällä blogissa monia kertoja, ja koska kyseessä on tärkeä asia - puhun jälleen. Etenkin näinä ...