perjantai 15. joulukuuta 2023

Kosmetiikkatuotteiden lajittelu • Joko sä kierrätät?

Löysin aivan sattumalta ohjeet kosmetiikan lajitteluun ja koska kulutan kosmetiikkaa aika paljon niin haluan jakaa nämä teillekin sillä tässä itselleni ihan uutta tietoa ja uskon, että myös jollekin teistä!

Tärkeää on, että jätettä syntyisi mahdollisimman vähän ja se, että tuotteet kannattaa aina käyttää loppuun. Jos et jostain syystä voi käyttää ostamaasi tuotetta, kierrätä se eteenpäin niin tuote ei mene hukkaan. Tosin henkilökohtaisia hygieniatuotteita ei tietty voi kierrättää

 • Voiteet, meikit, meikkisienet, siveltimet ja pumpulipuikot voi laittaa poltettavaan jätteeseen eli energiajätteeseen.
 • Muoviset pakkaukset muovinkeräykseen, mutta jos tuotteissa pumppu -irroita ja laita sekajätteeseen. Muoveiesta muovinkeräykseen sopii pakkaukset joissa numerotunnus: 01, 02, 03, 04,05 tai 06. 03 on PVC:n tunnus eikä siksi sovi muovinkeräykseen.
 • Metallinkeräykseen: Pinsetit, kynsileikkurit, metalliset viilat, ripsentaivuttimet
 • ❌Vaaralliset jätteet: Hiuslakat, muotovaahdot, deodorantin jotka ovat painepulloissa, sekä hajuvedet, partavedet, nestemäinen kynsilakka ja kynsilakan poistoaine ovat vaarallisia jätteitä. 

Ne pitäisi viedä vaarallisten jätteiden vastaanottoon.

 • Mutta jos metallinen aerosolipullo on ihan tyhjä, ei hölsky eikä suhise korkista painettaessa, voi laittaa pullon metallinjätteeseen.
 • Muovinen aerosolipullo kuuluu poltettavaan jätteeseen.
 • Lajittele tyhjät lasiset kosmetiikkapurkit (kynsilakka & hajuvesipullot) lasinkeräykseen. Korkki tulee irroittaa ja lajitella materiaalin mukaan. 
 • Lasiset kosmetiikkapurkit ovat usein erikoiskäsiteltyä lasia eikä ne siksi välttämättä sovi lasinkeräykseen vaan sekajätteeseen. Poikkeuksiakin on ja kierrätysmahdollisuuden löydät pakkauksesta.
 • Kartonkilaatikot ja pakkaukset litistetään ja viedään pahvinkeräykseen.
 • Tyhjät muoviset pakkaukset ja purkit (hiustuotteet, pesuaineet, voiteet) laitetaan muovinkeräykseen.

Huom: nämä tulisi huuhdella kylmällä vedellä, irroittaa korkit, kannet yms sillä ne ovat usein eri muoveja. Jos pakkaus jää likaiseksi huuhtelunjälkeen, laita se energiajätteeseen.

Muovinkeräykseen voit laittaa myös vaikkapa tyhjät pelittömät luomiväri, poskipuna yms puuterirasiat. Peililliset pakkaukset taasen kuuluvat poltettavaan jätteeseen.

Meillä on pieni taloyhtiö ja jätteiden lajitteluun varattu tila on pieni. Meille on tulossa uusi jätehuone, jotta saamme lisää astioita ja päästään lajittelemaan niinkuin laki vaatii.

Tähän asti olen lajitellut muovin kuten noissa ohjeissa lukee mutta en ole tajunnut että metalliset vajaat aerolisolipurkit pitäisi viedä vaaralliseen jätteeseen!

Kiinnostuin aiheesta niin, että luin enemmänkin mitä netistä löytyi ja täältä löydät kattavasti tietoa mm kosmetiikkapakkauksista.

Tekstiä tähän postaukseen lainattu lähteenä: https://www.kosmetiikkajahygienia.fi/

Kierrätätkö sä jo kaikki purkit ja purnukat?

-Maikku


  

4 kommenttia:

 1. Ehdottomasti kierrätän ja tarvittaessa tarkistan asian HSY:n jäteoppaasta https://www.hsy.fi/jatteet-ja-kierratys/jateopas/ että mikä menee mihinkin. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista että olisin itse törmännyt aiemmin aiheeseen, niin koin tärkeäksi jakaa tietoa. Kiva kun jaoit tuon HSY:n linkin :)

   Poista
 2. Kierrättelen myös, ehkä tuo HSY:n jäteopas on hieman parempi ainakin PK-seudulle seurata :) Muovijätteessähän ei haittaa vaikka elintarvikkeidenkaan osalta pienet ruokajäämät vaan ne huuhdellaan siksi, ettei ne alkaisi haisemaan. Pienet jäämät jotain saippuan pohjia tuskin haittaa. Koska kierrätysmuovista valmistetaan esim. muovikasseja, jos muovikassit haisevat, se johtuu siitä että muovijätteen seassa on ollut liikaa elintarvikkeiden jäämiä (aiheuttaa hajun), eli näiden kosmetiikkatuotteiden pienet jäämät eivät ole onneksi pahimmasta päästä. Ja suurimman osan saa onneksi just kierräteltyä muoviin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta koska blogiila oli lukijoita ympäri Suomen niin jaoin tälläinen yleispätevän ohjeistuksen :D Mutta HSY opas on kyllä meille paras! Hyvä kun tarkensit vielä sisältöä <3

   Poista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥