perjantai 30. heinäkuuta 2021

Hei me muutetaan

* Kaupallinen yhteistyö @sortter kanssa

Nyt on aika paljastaa mitä olen töiden lisäksi puuhaillut koko heinäkuun ja miksi blogi ollut kovin hiljainen. Nimittäin meidän perheen pitkäaikainen haave on toteutunut ja muutetaan vähän kauemmas, toiselle paikkakunnalle kerrostalosta rivitaloon. Mutta ei kuitenkaan kovin kauas, tuttuihin maisemiin hurauttaa 15-20 minuutissa jottei miehen työmatka pitene kohtuuttomasti. Jepulis, eli koko heinäkuu on mennyt muuttopuuhissa sen jälkeen kun mökiltä kotiuduttiin. Itseasiassa olisin mielelläni ollut etätöissä mökillä koko kesän, mutta olosuhteiden pakosta oli kerättävä kimpsut ja kampsut ja palattava kotiin laittamaan se pakettiin. Mökille olen päässyt sentään lyhyille tripeille kastelemaan kasvimaata ja kukkia.

Tässä etätyön aikana on kodista ja sen lähellä sijaitsevista ulkoilualueista tullut entistä tärkeämpiä, kun molemmissa tulee vietettyä aikaa kohtalaisen paljon.

Uudesta kodista lupaan teille pikku makupaloja sitten kun on asetuttu ja kaikki tavarat aikanaan alkavat olemaan paikallaan. Muutto on kyllä sellainen rutistus, että se koettelee hetkellisesti voimavaroja ihan urakalla. Mulla muutto alkoi henkisesti jo heti kun saimme kuulla että saamme juuri tämän asunnon. Ensin jännitettiin minne teineistä nuorempi pääsee opiskelemaan, että voidaanko tosiaan muuttaa paikkakuntaa, sitten jännättiin itse asuntoasiaa, sitten asuntolainan järjestymistä, sitten tuli eteen pienen remonttilainan pohtiminen ja itse muuton kilpailuttaminen ja järjestäminen, puhumattakaan sähkösopimuksesta, kotivakuutuksesta, muuttoilmoituksista yms. Onneksi nämä ovat nykyään niin helposti hoidettavissa netin kautta.

Me valittiin remonttilainan kilpailutukseen Sortter, joka on siis lainojen kilpailutus ja vertailupalvelu. Itse kilpailutus ja vertailu on ihan superhelppoa: Klikkaus vain Sortterin sivulle ja valitaan minkätyyppistä lainaa kilpailutetaan. Sitten syötetään summa ja toivottu takaisinmaksuaika, täytetään palvelun pyytämän tiedot ja tsadaa, saat lainatarjouksia niiltä lainantarjoajilta jotka ovat halukkaita myöntämään sinulle ks ehdoin lainan.

Saimme useita lainatarjouksia, joista luonnollisesti valitsimme meille edullisimman.

Mä en lähtökohtaisesti tykkää ajatuksesta ottaa lainaa, mutta silloin kun kyseessä asuminen, remontointi, mökki tai auto eli iso kuluerä, laina on oikeastaan ainoa mahdollisuus päästä kiinni kartuttamaan omaisuutta. Me ollaan jo kohta viiskymppisiä ja asuminen on meillä ehdottomasti se  suurin yksittäinen kuluerä. Siksi me päätettiin haluta asua mukavammin, vähän kauempana pk-seudulla mutta viihtyisästi ja siksi koti jos joku, on se paikka johon myös halutaan satsata. Asuntolainaan ei voi yhdistää remonttilainaa-tai muutakaan lainaa joten siksi päätettiin ottaa pieni remonttilaina jolla saadaan tarvittavat muutokset uudessa kodissa tehtyä.

Laina kilpailutettiin hyvissä ajoin ja samana aamuna kuin olin sopimuksen allekirjoittanut, sain Sortterista puhelun jossa kysyttiin asiasta. Sain oikein hyvää asiakaspalvelua ja kun kerroin, että asia on juuri aamusella hoidettu, virkailija toivotteli päivänjatkot ja jäin odottamaan lainantarjoajan vahvistusta. Se kilahti jo sähköpostiin samana päivänä, samoin kuin lainasumma. Näin saamme suunnitellussa aikataulussa kaikki hoidettua. Helppoa kuin heinänteko.

Asunnossa on juuri maalattu pinnat ja vaihdettu uusi lattia, joten meille jäi lähinnä pieniä maalaushommia, portaiden uudistaminen, yhden väliseinän lisääminen ja pihan laittaminen. Nämä olisivat voineet muuten odottaa, mutta käytönnöllisyyden ja koirien vuoksi ne on saatava heti kuntoon, jotta portaissa on turvallista ja helppo kulkea, samoin pihalla. Uudessa kodissa kun on tosiaan kaksi kerrosta ja kiva pieni piha.

Me mietittiin tälläistä asumisoikeusasuntoa jo 6v sitten, kun muutettiin edelliseen asuntoon, mutta silloin piti teinien koulun takia pysyä samalla asuinalueella ja kun ei saatu toivomaamme asuntoa, muutettiin vuokralle. Näillä pk-seudun vuokrilla oltais tän kuuden vuoden aikana, joka asuttu neliössä, maksettu pitkä penni omaa tai osittain omaa. Ihan lyhyellä matikalla reilu kuudessa vuodessa ollaan maksettu lähes 100.000 € vuokrana. Ihan jäätävää. Näillä vuokrilla ei normaalituloisella oikein säästöön jää, joten on vaikea päästä kiinni ikiomaan ilman omarahoitusta. Siksi asumisoikeus, siinä sijoitetaan pienempi summa itse asuntoon ja maksetaan suhteessa pienempää hoitovastiketta kuin mitä vuokra olisi. Oikein järkevää ja asumisviihtyisyys on ainakin tässä taloyhtiössä huomioitu oikein kivasti.

Mutta tosiaan omarahoitusta tarvitaan aina, kun otetaan asuntolainaa, oli se sitten vähän tai paljon - niin tässäkin tapauksessa. Nyt vain riitti paljon vähemmän. silti saadaan suhteessa paljon enemmän monin tavoin. Sitäkin varten voi kätevästi kilpailuttaa lainan.

Tätä lukiessasi olemme siis jo muuttaneet ja todennäköisesti blogin hiljaiselo jatkunee vielä elokuun alussakin, sillä koti pitää saada ensin kuntoon. 

Ootko sä koskaan kilpailuttanut lainaa?Tai ottanut lainaa? Mitä te ajattelette lainanottamisesta, onko se tarpeentullen ihan ok vai ehdoton nounou?

Niin ja mielenkiinnosta, kuinka monta kertaa elämäsi aika olet muuttanut? Mulle muutto oli 11, miehelle 6 että onhan tässä kokemusta kertynyt.

Kuulisin mielelläni ajatuksianne,

Maikku

15 kommenttia:

 1. Eläinten kanssa varsinkin on tosiaan parempi, että kaikki pienetkin remontit on tehty asuntoon ennen muuttoa. Meillä pitäisi vaihtaa asuntoon ovet, oven karmit ja kaikki lattia- ja ovilistat, mutta en tiedä minne saan kissat siksi aikaa. Toinen stressaa niin älyttömästi pienistäkin muutoksista ja kotoa poistumisesta, etten millään viitsisi viedä kissoja pois rempan ajaksi, kun nuorempi kissa kärsii siitä ihan selkeästi ja pelkää joutua kotoa pois. Toisaalta ei sekään kovin mukavaa olisi, jos kissat pyörisivät jaloissa remppaa tehdessä.. Olisi pitänyt olla kaukaa viisas ja tehdä tääkin kaikki ennen muuttoa!

  Tsemppiä muuttopuuhiin ja onnea uuteen kotiin ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, no nyt kävikin niin että ei ehditty muutaman mutkan takia portaikkoa remontoimaan mutta onneksi voin karata koirien kanssa mökille, niin mies saa sillä aikaa rempata. Kissat on erityisen herkkiä muutoksille, muistan kun meillä oli kissoja niin yksikin tavaran tai huonekalun muutos järkytti heti.

   Kiitos tsempeistä, kaikki meni hyvin ja nyt päästään nauttimaan uusista kuvioista :)

   Poista
 2. Ihanaa! Paljon onnea ja iloa uuteen kotiin <3
  Minä laskin, että olen muuttanut 11 kertaa. Tällä hetkellä asumme 1977 rakennetussa omakotitalossa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollaan muutettu sitten yhtä monta kertaa :) Omakotitalo olisi aivan ihana, mutta siinä on oma puuhansa :) Kiitos onnitteluista ♥

   Poista
 3. Onnea uuteen kotiin <3 Oma koti on tietysti mielestäni paras muoto ja sijoitus samalla omaan pääomaan. On huvittavaa miten pankit syynää myöskin maksukykyä vaikka vuokralla asuessa on varmaan jo maksanut itsensä kipeäksi, eli kyllä sitä maksukykyä varmasti jokaisella vuokralla asuvalla on. Sen alkupesämunan kerääminen on vain pitkä ja työläs juttu siinä sivussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri ♥ Niinhän se on, omistusasunto on järkevin ehdottomasti! Kahdella työssäkäyvällä on yleensä hyvin varaa maksaa asumisesta ja olen ihan samaa mieltä, että jos on varaa maksaa kalliita vuokria, miksei sitten lainaa. Ymmärrän pankkien turvallisuushakuisuuden mutta kovilla vuokrilla on ilman pääomaa aika mahdotonta vielä säästää tai jos voikin, siinä menee todella kauan.

   Poista
 4. Onnea uuteen kotiin! Muutto on kyllä aina tosi stressaava, mutta se tunne, kun kaikki on uudessa kodissa paikoillaan tuntuu ihanalta. Tulee sellainen uuden alku -olo, joka on huippu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Juuri näin, sä osasit nimetä tän hyvin ♥ Mä oon ihan innoissani, kun asuinalue yms uusia, ihan lähikauppoja myöten. Tää muutos on todella virkistävä!

   Poista
 5. Onnea uuteen kotiin! Piti ihan laskea, että kyllä vain, tämä on minun kymmenes koti. Olen jotenkin kiintynyt tähän kotiin, mutta kyllähän tässä asuminen on ihan pirun kallista, päälle 12 500€ vuodessa menee pelkästään asumiseen.
  Kivaa viikkistä ja tsemppiä sisusteluun <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Outi ♥ Sullakin on sitten muutoista kokemusta :) Vuokra-asuminen on sikakallista, jokin katto pitäisi tulla kohtuullistamaan vuokria koska ne on usein ihan kohtuuttomia.

   Poista
 6. Kuulostaa ihanalta tuo uusi kotinne!Lainaa on ollut mutta onneksi tässä iässä jo maksettu. Tuo Sortter kuulostaa ok palvelulta. Onnea uuteen kotiin❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ♥ Monella fiksulla aukuisella onkin tässä iässä lainat jo maksettu. Omaan olisi hyvä päästä kiinni jo nuorena, heti kun pääsee työelämään mutta kaikilla se ei ole mahdollista ja nykyään kokoajan vain vaikeampaa.
   Sortter oli kyllä kätevä!

   Kiitos onnitteluista ♥

   Poista
 7. Onnea uuteen kotiin!
  Minä olen asunut tätä nykyistä kotia kohta 20 vuotta. Monesti olen vuosien varrella suunnitellut muuttoa, mutta sen työläyden ja kalleuden vuoksi olemme yrittäneet pärjäillä tässä kodissa.

  Tämä on koko elämäni 11. koti. Kahdesti olen muuttanut ulkomaille siten, että koti pakataan varastoon ja välttämättömimmät huonekalut hankitaan paikan päällä. Kun ensimmäisen kerran se piti hoitaa ihan olemattomalla budjetilla, niin toinen kierros tuntui ihan luksukselta, kun suurimman osan maksoi työnantaja. Asuntovelkainen olen ollut vuodesta 1995 alkaen melkein viime vuosiin saakka.

  VastaaPoista

Jokainen kommentti on minulle tärkeä - kiitos kun kommentoit ♥